Mælken fredet i skattereform

SKATTEREFORM: Let- og sødmælk slipper for højere afgifter. Det vækker både glæde og forundring i erhvervet.
Mælken er undtaget i den skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik søndag. Nu kritiserer Mejeriforeningen, at osten bliver sat i bås med blandt andet cola og tobak.
Mælken er undtaget i den skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik søndag. Nu kritiserer Mejeriforeningen, at osten bliver sat i bås med blandt andet cola og tobak.Foto: colourbox.com
Ida Skytte

Vi er bestemt ikke tilfredse med, at osten på den måde bliver sat i skammekrogen sammen med nydelsesmidler som tobak og sodavand - og det gælder jo både den fede og magre ost, som det ser ud nu.

Turid Fennefos Nielsen
Kommunikationschef, Mejeriforeningen

Da regeringen i sidste uge præsenterede sit udspil til en skattereform, vakte det stor opstandelse i mejeribranchen, at der ville komme afgifter på mættet fedt i blandt andet smør, sødmælk og letmælk.

I den endelige aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som faldt på plads søndag, er mælken blevet undtaget.

Det vækker stor tilfredshed hos Peter Gæmelke, præsident i Landbrugsraadet.

Dokumentation

Uddrag fra teksten:

Parterne ønsker at styrke folkesundheden. Det skal sikre, at befolkningen lever længere og har flere sunde leveår uden sygdom.

Et forholdsvist højt forbrug af tobak, mættet fedt samt sukkerholdige varer bidrager til udbredelsen af store folkesygdomme. Rygning medfører blandt andet udvikling af en række kræftsygdomme, hjertekarsygdomme og kronisk lungebetændelse.

Et for stort sukkerindtag kan føre til diabetes og overvægt, mens indtag af for meget mættet fedt blandt andet øger risikoen for hjertekarsygdomme og kræft.

Forbruget af varer med et meget højt sukkerindhold som for eksempel is, chokolade og sodavand er mere end fordoblet siden 1975. Og rygning er fortsat den livsstilsfaktor, der medfører flest dødsfald i befolkningen. Parterne ønsker at vende denne udvikling og er derfor enige om:

  • At indføre en afgift på mættet fedt i mejeriprodukter (undtagen mælk) og olier på 25 kr. pr. kg

Resten af punkterne findes på www.fm.dk


0:000:00