V: Vi skal overveje dispensation til svineavlere

SVINEKRAV: Hvis det står til Venstre, skal Danmark nu overveje at søge dispensation i forhold til EU's dyrevelfærdskrav om løsgående søer i 2013. Forkert strategi, lyder det fra både regeringspartierne og svineproducenterne.
Per Bang Thomsen

I Danmark skal vi ikke være tosse-gode og jage vores egne landmænd ud i unfair konkurrence. Man kan jo godt få den opfattelse, at de andre EU-medlemslande tager lidt for slapt på kravet, og derfor må vi se på, om de rent faktisk lever op til det.

Erling Bonnesen
Fødevareordfører (V)
Fakta

Fakta om 2013-kravet:

I 2001 besluttede EU, at alle drægtige søer skal være løsgående fra 2013.

Svineproducenterne i alle medlemslande har dermed haft 12 år til at omstille sig. I Danmark var lovgivningen allerede indført i 1998.

I Nordeuropa er man længst fremme med at omstille. Her bliver det efter Videncenter for Svineproduktions vurdering ikke muligt at fortsætte produktionen fra ulovlige stalde.

I Syd- og Østeuropa er der fortsat lang vej igen.


Kilde: Landbrugsavisen
Det kan ikke passe, at danske landmænd skal haste i mål med nye dyrevelfærdskrav, hvis kollegaerne rundt om i Europa ikke engang gider at få pulsen i op. Det mener Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, der nu vil se på, om man fra dansk side skal søge om dispensation i forhold til EU's krav om løsgående søer i 2013.

I 2001 besluttede man i EU, at alle søer skal være løsgående inden 1. januar 2013. I Danmark er godt 70 procent af landets søer i dag ude af deres bokse, men ifølge den seneste statusrapport fra EU, interPIG, der stammer fra december 2011, er det langt fra alle EU-lande, der er nået lige så langt.

I Spanien er det eksempelvis kun hver anden so, der i dag er løsgående, og i Frankrig og den sydlige del af Tyskland er tallet ligeledes lavere end i Danmark. I 2010 lavede Justitsministeriet en lignende opgørelse på EU-plan, og den viste ligeledes, at der var stor forskel på, hvor langt man var nået i de enkelte medlemslande.

"Unfair konkurrencevilkår"
Det er unfair konkurrencevilkår for de danske landmænd, mener Venstres fødevareordfører, der nu vil se på muligheden for dispensation eller en udskydelse af deadlinen.

0:000:00