Danmark: EU-lande skal tælle fiskekuttere

FISKERI: EU arbejder på en løsning på de alt for mange fiskerifartøjer. Dog er alle lande ikke lige opsat på at løse problemet. Står det til Danmark, skal alle lande opgøre deres fiskeflåde i forhold til, hvor mange fisk der kan fanges bæredygtigt.

Når man skal tage fat i roden til problemet - altså overkapacitet - er alle de andre lande utrolig vævende og kommer ikke med nogen konkrete forslag. Det er rigtig ærgerligt.

Hanne Lyng Winter
Havbiolog, Greenpeace
For mange fiskefartøjer til for få fisk. Det er den situation, fiskerierhvervet står i i dagens Europa, og det skal der gøres noget ved, mener man i EU. Derfor var netop overkapaciteten af fiskefartøjer omdrejningspunktet, da de europæiske fødevareministre fredag mødtes på rådsmøde i Luxembourg.

Mødet var et i en række, hvor reformen af EU's fiskeripolitik bliver diskuteret af de europæiske ministre. I fredags skulle fødevareministrene vende to forslag fra Kommissionen: forslaget om at indføre såkaldte omsættelige fiskekvoter som dem, vi allerede har i Danmark, og forslaget om decentralisering af fiskeribeslutninger.

På mødet var der også gjort plads til, at landene kunne komme med alternative forslag til, hvordan vi kommer problemet med for mange fiskefartøjer til livs, hvis det ikke skal være ved hjælp af de omsættelige kvoter.

Greenpeace: Ærgerligt med blot et alternativ
Danmark var dog de eneste, der mødte op med et nyt forslag til, hvordan vi skaber en balance mellem fiskere og fisk. Og det er ærgerligt, mener Hanne Lyng Winter, som er uddannet havbiolog og står bag Greenpeace' havkampagner i Danmark.

Dokumentation
Hvert 10. år skal EU's fiskeripolitik reformeres. Europa-Kommission skød i april 2009 arbejdet med at reformere den fælles fiskeripolitik i gang. EU's fiskeripolitik gennemgik senest en reform i 2002.

Læs mere om EU's fælles fiskeripolitik på Fødevareministeriets hjemmeside


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00