Debat

DI: Der er job i fødevarer

DEBAT: Fødevaresektoren spiller en nøglerolle, når der fremover skal skabes vækst og job i Danmark. Det kræver dog samarbejde, nytænkning og innovation, skriver Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer.
Per Bang Thomsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Linnet Juul
Branchedirektør i DI Fødevarer

Fødevaresektoren spiller en hovedrolle for Danmarks vækst og jobmuligheder. Det bliver slået fast med syvtommersøm af to stærke rapporter. Først kom Natur- og Landbrugskommissionen med sin rapport, og i torsdags fulgte regeringens vækstteam for fødevarer op med sit bud på, hvordan vi skaber vækst i fødevarebranchen.  

Konklusionen er klar:

Vi skal have gang i væksten, og fødevarevirksomhederne kan løfte en stor del af den opgave. Fødevareklyngen beskæftiger over 140.000 mennesker i hele Danmark og har enorm betydning for eksporten. Klyngens bidrag til det danske samfund kan ikke undværes, og vi skal derfor have styrket fødevareproduktionen herhjemme.   

Vi skal gøre mere af det, vi er gode til og øge produktionen af fødevarer, som er sikre, smager godt og er bæredygtige. Og vores politikere skal spille med.

Ole Linnet Juul
Branchedirektør i DI Fødevarer

Samarbejde og nytænkning
Det kræver dog, at landmænd, virksomheder og politikere arbejder efter det samme mål:

Vi skal gøre mere af det, vi er gode til og øge produktionen af fødevarer, som er sikre, smager godt og er bæredygtige. Og vores politikere skal spille med.

Begge rapporter peger på behovet for at nytænke reguleringen. Det gælder på miljø- og fødevareområdet, hvor vi skal have en regulering, der arbejder sammen med og vejleder virksomhederne, og fremmer deres mulighed for vækst. Vi skal væk med særregler og gebyrer på f.eks. eksportcertifikater.

Vi kan kun udnytte vækstmulighederne, hvis vi fornyr os teknologisk. Der skal derfor være et stærkt fokus på udvikling og anvendelse af nye teknologier på markerne, i staldene og i virksomhederne. Nye materialer skal tages i brug, og robotteknologi skal integreres i produktionen. Der er også store perspektiver i at styrke fødevareforskningen og motivere universiteterne til at udvikle samarbejdet med virksomhederne.

Vi skal gribe det rigtigt an
De næste tyve år vil den globale middelklasse vokse fra to til fem milliarder mennesker. De vil have noget andet og bedre at spise, end de plejer. Væksten står med andre ord lige for at blive erobret af klyngen, hvis vi formår at gribe muligheden.

Danmark er globalt førende, når det gælder om at producere og udvikle ingredienser, enzymer og kulturer med brug af moderne bioteknologi. Og vi har en stærk forskningsbase, når det gælder ernæring og sundhed. Det skal vi kombinere til at udvikle sundhedsfremmende fødevarer, der tager fat om problemer som diabetes og fedme.

Hvi vi griber det rigtigt an, står vi foran et væksteventyr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Linnet Juul

Ledende Seniorchefkonsulent, International Markedsudvikling, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00