Debat

Dyrenes Beskyttelse: Kemisk klimafix af køerne går på kompromis med dyrevelfærden

Et politisk flertal har lovet, at klimaløsninger ikke må gå ud over dyrene. Men vi ved endnu ikke, hvad der sker, når vi manipulerer køernes kroppe med fodertilskud, skriver direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Hvad betyder det, når vi mennesker manipulerer koens motor? Spiser de mindre, fordi de oplever kvalme og ubehag – og hvorfor? Hvad betyder det for deres ellers naturlige omsætning af fiberrige fodermidler? Vi kender ikke svarene.
Hvad betyder det, når vi mennesker manipulerer koens motor? Spiser de mindre, fordi de oplever kvalme og ubehag – og hvorfor? Hvad betyder det for deres ellers naturlige omsætning af fiberrige fodermidler? Vi kender ikke svarene.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Britta Riis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et bredt politisk flertal har lovet, at klimaløsninger i landbruget ikke må gå ud over dyrene.

Alligevel er et af de første konkrete forslag et kemisk klimafix til malkekøer, som ingen kender konsekvenserne af for dyrenes velbefindende.

Det er alarmerende, når effektiviseringer i klimaets navn rammer landbrugsdyr, der allerede er ekstremt pressede af konventionelle landbrugsmetoder.

Af aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021, også kendt som landbrugsaftalen, fremgår det, at ”udledningen fra husdyrenes fordøjelse og gødningshåndtering skal reduceres, samtidig med at dyrenes velfærd ikke må forringes.”

Læs også

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Det brede politiske ønske om at passe på dyrene er også skrevet ind i bemærkningerne til lovforslag L47, som skal sikre den grønne omstilling af landbruget.

Desværre tyder regeringens forslag om offentligt tilskud til det hvide pulver Bovaer på, at forsigtigheden i forhold til dyrene ofres, når reduktionen i udledningerne skal findes.

Bovaer er ikke tilstrækkeligt undersøgt

Koen er i fokus på grund af den kraftige drivhusgas metan, der udledes i forbindelse med koens fordøjelsesproces.

Klimaminister Lars Aagaard (M) vil derfor indføre et tilskud til landmænd, der bruger tilsætningsstoffet Bovaer i foder til køer.

Desværre tyder regeringens forslag om offentligt tilskud til det hvide pulver Bovaer på, at forsigtigheden i forhold til dyrene ofres, når reduktionen i udledningerne skal findes.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

Et gram Bovaer om dagen til en ko, der spiser i omegnen af 60 kilo foder, vil kunne nedbringe udledningen af metan med cirka 30 procent.

Det er derfor blevet et nyt element i oplægget til en bred politisk aftale, der skal bringe Danmark i hus med 2025-klimamålet.

Men en myndighedsbesvarelse fra Aarhus Universitet konkluderer efter gennemgang af eksisterende forskning, at konsekvenserne for køernes velfærd ikke er tilstrækkeligt belyst, samtidig med, at danske køer har vist sig at æde mindre foder, hvis de får den anbefalede dosis af Bovaer.

Landbrugsstyrelsen kommer ifølge aktindsigter givet til Information frem til samme konklusion.

Hvad betyder det, når vi mennesker manipulerer koens motor?

Spiser de mindre, fordi de oplever kvalme og ubehag – og hvorfor?

Hvad betyder det for deres ellers naturlige omsætning af fiberrige fodermidler?

Vi kender ikke svarene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Riis

Direktør, Dyrenes Beskyttelse, formand, World Federation for Animals
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1994)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00