EL: Lemp reglerne for små producenter

SPECIALVARER: Der er ingen enighed i EU-landene om, hvad der er ”lokalt”, ”begrænset” og ”marginalt”, når det kommer til reglerne for små fødevareproducenter. Enhedslisten vil nu have lempet de danske regler, der blev strammet tidligere i år.

Når vi tænker på, hvor forskellige EU-landene er, og hvor forskelligt deres fødevareproduktion er skruet sammen, så er det fornuftigt, at der findes nogle frihedsgrader. Pointen er bare, at så skal vi i Danmark altså også bruge frihedsgraderne.

Per Clausen
Enhedslisten
Det var bestemt ikke med en glad opposition i ryggen, at regeringen tidligere på året indførte strammere regler for de små fødevareproducenter rundt om i landet.

Reglerne medførte, at småproducenter nu kun må sælge op til en tredjedel af deres specialvarer - som eksempelvis sønderjysk spegepølse og bornholmer-haner - videre til andre detailbutikker, uden at skulle leve op til kravene som engrosvirksomhed. Derudover medførte reglerne, at størstedelen af varerne kun må sælges inden for en radius af 50 kilometer.

LÆS: Gjerskov: Nye regler slagter ikke de små slagtere

Stramningerne var ifølge fødevareminister Mette Gjerskov (S) ikke til at komme uden om, da Danmark blev nødt til at leve op til EU-reglerne. Men i et paragraf 20-svar fra Mette Gjerskov til Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen fremgår det dog nu klart, at reglerne er ret fleksible og fortolkes meget forskelligt EU-landene imellem.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00