Fischer Boel overvejer genvalg til EU-Kommissionen

BOEL: Mariann Fischer Boel vil endnu ikke ud med, om hun siger ja til fem år som landbrugskommissær, hvis hun får tilbuddet. Uanset hvad kan hun se frem til en forlængelse på grund af den irske traktatafstemning.
Rygterne siger, at Mariann Fischer Boel er blevet spurgt af sin kommissionsformand, om hun er interesseret i fem år mere som landbrugskommissær. Svaret kommer inden sommer, lover hun.
Rygterne siger, at Mariann Fischer Boel er blevet spurgt af sin kommissionsformand, om hun er interesseret i fem år mere som landbrugskommissær. Svaret kommer inden sommer, lover hun.Foto: © European Community, 2009
Ida Skytte

BRUXELLES: EU's landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, meddeler inden sommerferien, om hun er interesseret i en tørn mere i Bruxelles. Hun er endnu ikke afklaret, forklarer hun.

"Det har jeg ikke truffet beslutning om. Det er noget, jeg vil overveje med min familie," siger kommissæren til Altinget. Men uanset hvad kan hun se frem til omkring tre måneder ekstra i Belgien, fortæller hun. For hun og kommissærkollegerne har fået besked på, at de ikke kan rejse hjem, før irerne har stemt om Lissabontraktaten.

Alle venter på irerne
"Hvis - eller når - Lissabontraktaten bliver vedtaget i Irland, og Polen og Tjekkiet ratificerer den, kan man være helt sikker på, at der skal være 27 kommissærer. Derfor kan man ikke begynde at sammensætte en ny kommission - det ville være et frygtelig dårligt signal at sende til irerne - det vil betyde, at man tager for givet, at de stemmer ja," siger Mariann Fischer Boel.
 

Rygterne svirrer
Ifølge rygter skulle José Manuel Barroso, kommissionsformand, allerede have lagt en føler ud hos den danske kommissær, skriver Landbrugsavisen. Men selv om han står som favorit til posten, er det ikke sikkert, at han bliver genvalgt.

Dokumentation

Danske kommissærer:

1973 - 1981:
Finn O. Gundelach, kommissær for det indre marked (1973 - 1977), kommissær for landbrug og fiskeri og Kommissionens vicepræsident (1977 - 1981)

1981 - 1985: Poul Dalsager (S), landbrugskommissær

1985 - 1995: Henning Christophersen (V), næstformand og kommissær for budget, finanskontrol, personale og administration og senere for økonomi og valutasamarbejde.  

1995 - 1999: Ritt Bjerregaard (S), miljøkommissær

1999 - 2004: Poul Nielsen (S), kommissær for udviklingsbistand

2004 - 2009: Mariann Fischer Boel (V), landbrugskommissær


0:000:00