Fødevareministeriet styrker sin politikudvikling

ORGANISATION: Fra september måned har Fødevareministeriet fået et nyt strategisk sekretariat, der skal styrke politikudviklingen på området. Kontorchefen bliver en ung tidligere ministersekretær.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kan se frem til flere muskler fra ministeriet, når han fremover vil lancere store politiske temaer. Et nyt sekretariat skal hjælpe med den strategiske politikudvikling.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kan se frem til flere muskler fra ministeriet, når han fremover vil lancere store politiske temaer. Et nyt sekretariat skal hjælpe med den strategiske politikudvikling.Foto: Lars Svankjær
Sine Riis Lund

Dyrevelfærd og et opgør med danskernes madvaner er et par af de temaer, der er rullet ud på tv-skærmene, efter Dan Jørgensen (S) har indtaget Fødevareministeriet. Og denne slags politiske fremstød skal man nok vente sig flere af i fremtiden. Fra 1. september har ministeren og departementet fået et nyt strategisk sekretariat, der skal hjælpe med at identificere, udvikle og forfølge politiske fokusområder.

“Ministeren arbejder meget bevidst med temaer, og vi har prøvet at finde ud af, hvordan vi kan arbejde med det for at sikre den tilstrækkelige opfølgning. Det er ikke sådan, at vi flytter sagerne væk fra kontorerne, men vi sikrer, at der er ressourcer til at forfølge de her temaer og initiativer,” siger departementschef Ib Byrge Sørensen.

Intern kandidat vandt
Foruden konkret opfølgning på politiske ideer, der gerne skal udmønte sig i lovgivning og bekendtgørelser, peger Ib Byrge Sørensen også på to andre årsager til fødslen af det nye sekretariat.

“Jeg har ikke haft nogen akademisk sekretær, og det har jeg følt et vist behov for. Desuden synes jeg ikke, vi er helt dygtige nok til politisk udvikling. Men jeg indrømmer gerne, at det er lidt en prøve det her,” siger han.

Jeg har ikke haft nogen akademisk sekretær, og det har jeg følt et vist behov for. Desuden synes jeg ikke, vi er helt dygtige nok til politisk udvikling. Men jeg indrømmer gerne, at det er lidt en prøve det her.

Ib Byrge Sørensen
Departementschef

Sekretariatet kommer til at bestå af en kontorchef og fire fuldmægtige. Ny kontorchef er 31-årige Tejs Binderup, der kommer fra en stilling som ministersekretær i departementet. Han har været ansat som ministersekretær siden februar 2012 og var før det ansat i departementet som fuldmægtig i det erhvervs- og landbrugspolitiske kontor i cirka to år.

Fødevarepolitisk strategi
Tejs Binderup ønsker endnu ikke at sætte ord på sine forventninger til og ambitioner for det nye sekretariat, men han ser frem til de kommende udfordringer.

“Jeg tror, det bliver rigtig spændende at få opbygget noget nyt og få det til at fungere, og jeg tror, at det bliver en positiv tilføjelse til ministeriets arbejde,” siger Tejs Binderup, der blev uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2009.

Ifølge stillingsopslaget til ny kontorchef skal det strategiske sekretariat blandt andet tage fat på implementeringen af en ny fødevarepolitisk strategi.

Fogh fik skattepolitisk sekretariat
Strategiske sekretariater er ikke noget udbredt fænomen i de danske ministerier, men senest har blandt andre Forsvarsministeriet i august oprettet et forsvars- og sikkerhedspolitisk udviklingssekretariat. Ministeriet oplyser, at sekretariatet skal stå for strategi- og politikudvikling, herunder styrke og udvikle departementets netværk og kontaktflader i danske og udenlandske policymiljøer. Sekretariatet vil ligesom det nye sekretariat i Fødevareministeriet komme til at bestå af i alt fem medarbejdere, når sekretariatet forventes fuldt bemandet fra oktober.

Professor i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegård Christensen peger på, at der er andre ministerier, der i nyere tid har bevæget sig i samme retning. For eksempel oprettede Annette Wilhelmsen et nyt politisk sekretariat på i alt seks personer, efter hun var tiltrådt som social-, børne- og integrationsminister i 2013.

“Det er også noget, vi har set tilbage i tiden, hvor det måske bare hed noget andet. Det bedste eksempel er nok det såkaldte skattepolitiske sekretariat, som Anders Fogh Rasmussen (V) etablerede under Schlüter-regeringen i sin tid som skatteminister,” fortæller Jørgen Grønnegård Christensen.

Ikke et ekstra lag
Han kan sagtens se fordele ved at oprette denne type sekretariater.

“Det er en styrkelse af ministeren, men også internt i departementet får du en specialisering af rådgivningen omkring politikudvikling, som kan være med til at styrke departementets varetagelse af de her opgaver,” siger han.

I Fødevareministeriet skal man nu for alvor i gang med at finde det helt rette snit for sekretariatets arbejde.

“Jeg har hørt en bekymring for, at det skal være et ekstra lag, og det arbejder vi med, at det ikke skal blive, men at det derimod skal blive en hjælp,” siger Ib Byrge Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ib Byrge Sørensen

Fhv. seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. departementschef, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00