Forskere: Øg indsatsen mod saltet

SUNDHEDSSKADELIG: Siden Saltpartnerskabet blev lanceret i 2010 er der ikke sket en væsentlig reduktion i danskernes saltindtag trods en målsætning om det modsatte. Forskere savner mere skub på processen.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan for meget salt være medvirkende årsag til helbredsproblemer såsom forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, mavekræft og nyresten. Styrelsen anbefaler et indtag på 5-6 gram dagligt. 
Ifølge Fødevarestyrelsen kan for meget salt være medvirkende årsag til helbredsproblemer såsom forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, mavekræft og nyresten. Styrelsen anbefaler et indtag på 5-6 gram dagligt. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Vi ved fra andre lande, at det virker positivt på sygelighed og dødelighed med et reduceret saltindtag, men det er jo tydeligt, at der hverken politisk eller fra industriens side sker ret meget.

Boye L. Jensen
Professor i fysiologi, Syddansk Universitet

Der er en gruppe forskere, der laver lidt rav i det her lige nu, men ser du på evidensen og laver en grundig litteraturgennemgang, så mener jeg simpelthen ikke, at der er noget at være i tvivl om.

Ulla Toft
Seniorforsker, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed

Danskerne spiser for meget salt og risikerer dermed helbredsproblemer som forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Derfor lancerede Fødevareministeriet i 2010 Saltpartnerskabet, som er et samarbejde mellem industri, interesseorganisationer og myndigheder. Partnerskabet havde som målsætning at skære tre gram af forbrugernes daglige saltindtag.

Men resultatet fra målinger på mere end 3.000 danskere i 2014, lavet for Fødevarestyrelsen, tyder på, at der ikke er sket ret meget med saltindtaget de seneste år. De tal viser, at mændenes daglige saltindtag ligger på ti gram og kvindernes på syv gram.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00