Forskere: Øg indsatsen mod saltet
SUNDHEDSSKADELIG: Siden Saltpartnerskabet blev lanceret i 2010 er der ikke sket en væsentlig reduktion i danskernes saltindtag trods en målsætning om det modsatte. Forskere savner mere skub på processen.
Sine Riis Lund
Journalist og redaktørVi ved fra andre lande, at det virker positivt på sygelighed og dødelighed med et reduceret saltindtag, men det er jo tydeligt, at der hverken politisk eller fra industriens side sker ret meget.
Boye L. Jensen
Professor i fysiologi, Syddansk Universitet
Der er en gruppe forskere, der laver lidt rav i det her lige nu, men ser du på evidensen og laver en grundig litteraturgennemgang, så mener jeg simpelthen ikke, at der er noget at være i tvivl om.
Ulla Toft
Seniorforsker, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed
Danskerne spiser for meget salt og risikerer dermed helbredsproblemer som forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.
Derfor lancerede Fødevareministeriet i 2010 Saltpartnerskabet, som er et samarbejde mellem industri, interesseorganisationer og myndigheder. Partnerskabet havde som målsætning at skære tre gram af forbrugernes daglige saltindtag.
Men resultatet fra målinger på mere end 3.000 danskere i 2014, lavet for Fødevarestyrelsen, tyder på, at der ikke er sket ret meget med saltindtaget de seneste år. De tal viser, at mændenes daglige saltindtag ligger på ti gram og kvindernes på syv gram.