Grøn omstilling bekæmper madspild

DEBAT: Hvis det danske madspild skal reduceres, må alle aktører, der har med fødevarer at gøre, hjælpe til. Det skriver fødevareminister Mette Gjerskov (S), som er dagens debattør.
Af Mette Gjerskov
Fødevareminister (S)

FN anslår, at 1/3 af al den mad, der produceres i verden, aldrig bliver spist. Det betyder, at 1,3 mia. tons fødevarer går til spilde, og at de enorme ressourcer, der er anvendt til produktion, forarbejdning og transport, er brugt til ingen verdens nytte.

I tredjeverdenslande sker madspildet hovedsagelig hos landmanden eller under transport. Afgrøderne rådner op eller bliver spist af mus og rotter, fordi der ikke er råd til gode lagermuligheder og afkøling under transport. I vores del af verden er problemerne lige så store, de ligger bare med tyngden i den modsatte ende, nemlig hos forbrugerne og i detailhandlen. Overflod og manglende forståelse for fødevarernes fodaftryk på natur, klima og miljø betyder, at tonsvis af god mad havner i skraldespanden. Faktisk smider vi danskere hvert år mad ud for mange millioner kroner, og madspild er et alvorligt problem, som alle led i fødevarekæden bliver nødt til at forholde sig aktivt til.

Alle skal hjælpe til
Heldigvis er der flere og flere danske forbrugere og danske virksomheder, der er bevidste om problemet og arbejder på at begrænse madspildet. Men der er lang vej endnu. Nøglen til en effektiv reduktion af madspild skal findes ved at se på fødevarernes samlede livscyklus fra jord til bord og til genanvendelse. Dermed hviler ansvaret for at reducere madspild på alle aktører, der har med produktion, forbrug og genanvendelse af fødevarer at gøre. 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00