Halalregler endte som værdipolitisk selvmål

ANALYSE: Forbuddet mod rituel slagtning uden bedøvelse har skabt international opstandelse. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kan takke sin forgænger for balladen i en sag, hvor pragmatisme tabte til politisk populisme.
Ikke alle muslimske grupper er enige om, hvorvidt bedøvelse er et problem for halalslagtning. Det Jødiske Samfund i Danmark accepterer ikke bedøvelse, men importerer i forvejen alt kosher kød.
Ikke alle muslimske grupper er enige om, hvorvidt bedøvelse er et problem for halalslagtning. Det Jødiske Samfund i Danmark accepterer ikke bedøvelse, men importerer i forvejen alt kosher kød. Foto: Colourbox/ Knud Nielsen
Kim Rosenkilde
Fakta
Nye regler for slagtning efter religiøse ritualer

Slagtningen skal foregå med forudgående bedøvelse efter reglerne i 'bekendtgørelsen for slagtning og aflivning af dyr'.

Det er endvidere en betingelse, at slagtningen foregår på et slagteri, og at kød eller andre dele fra et dyr helt eller delvist forventes afsat til eller afsat med henblik på videresalg til befolkningsgrupper, der efterspørger dyr slagtet efter religiøse ritualer.

Til bedøvelse af kvæg, får og geder kan slagteriet, inden dyret aflives endeligt ved afblødning, anvende en ikke-penetrerende boltanordning.

Aflivning af slagtekyllinger sker med forudgående bedøvelse i elektrisk vandbad.


Kilde: Retsinformation
Danske diplomater har forhøjet medieberedskabet, efter fødevareminister Dan Jørgensen for nogle uger siden forbød rituel slagtning uden forudgående bedøvelse.

Forbuddet har ikke kun skabt debat om religiøse minoriteters rettigheder herhjemme med kritik fra muslimske og jødiske organisationer. Det har også foranlediget reaktioner andre steder i Europa og USA, samt i Israel og flere arabiske lande.

Furoren synes at have lagt sig igen. Alligevel har forløbet mindet om, hvor hurtigt en afgrænset national politisk debat kan sprede sig i det internationale mediebillede.

Spørgsmålet er, hvordan en sag, der startede som en agurketidsdebat om frikadeller og halalkød i danske daginstitutioner, kan ende med trusler om handelsboykot i Saudi Arabiske medier.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00