Han skal gøre EU spiselig for borgerne

INTERVIEW: Claus Haugaard Sørensen, nyligt udnævnt generaldirektør for EU's kommunikation, tager gerne alternative instrumenter som weblogs og gummiører i brug i sit arbejde for at styrke EU's kommunikation.

Det er jo mærkeligt, at vi har en kampagne for salg af sødmælk, som kører på landbrugsfronten, samtidig med at vi har en kampagne mod fede skolebørn fra forbrugerkommissæren.

Claus Haugaard Sørensen
Generaldirektør i EU
Det er ikke kun kommunikationen til EU-borgerne, der trænger til en gevaldig opstrammer. Også den interne kommunikation i Kommissionen skal ses efter i sømmene, hvis Kommissionens egen plan om at skabe debat om EU's fremtid skal nå ud over det papir, den såkaldte plan D for demokrati og dialog er skrevet på.

Det mener den nyligt udnævnte generaldirektør Claus Haugaard Sørensen, der siden 1. januar har haft ansvaret for EU's kommunikationspolitik under næstformand og kommunikationskommissær Margot Wallström.

Danske Claus Haugaard Sørensen er en gammel kending i EU-systemet. Han kommer direkte fra en stilling som kabinetschef for landbrugskommissær Fischer Boel og blev anbefalet til posten som generaldirektør af Kommissionens formand, Barroso, selv (Foto: Rasmus Flindt/Altinget).

Med udslåede ører
Den nye generaldirektør er en mand, der – på flere niveauer – er parat til at tage alternative metoder i brug for at gøre opmærksom på, at der er kommet ny boller på den brysselske kommunikationssuppe.

Dokumentation
Fakta om Claus Haugaard Sørensen:

Claus Haugaard Sørensen er uddannet økonom fra Århus Universitet. Han er opvokset på Fyn og i Genève og bor i dag i i Bruxelles sammen med sin græske kone, der er talskvinde for skatte- og afgiftskommissær László Kovács.

Da Claus Haugaard Sørensen sagde ja til jobbet som EU's nye generaldirektør, var det på direkte opfordring fra EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso.

Claus Haugaard Sørensen har siden 2004 været kabinetschef for kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter Mariann Fischer Boel og haft særligt ansvar for sukkerreformen, forordningen om udvikling af landdistrikter, vinreformen, biobrændsel og statsstøttereformen.

Claus Haugaard Sørensen kom til Kommissionen i 1990, hvor han først i perioden 1990-1994 var medlem af Henning Christophersens kabinet med ansvar for økonomiske og finansielle anliggender og siden hen, i perioden 1995-1999, medlem af kommissær Anita Gradins kabinet, der havde ansvaret for retlige og indre anliggender og bekæmpelse af svig.

Claus Haugaard Sørensen blev i 1999 udnævnt til chef for kontoret for miljø, indre anliggender, handel og miljø i generaldirektoratet for miljø og senere samme år til kabinetschef for kommissær Poul Nielson, der var ansvarlig for udvikling, ECHO og AIDCO.

Fra 2003 til 2004 var Claus Haugaard Sørensen direktør for internationale anliggender i generaldirektoratet for miljø.


0:000:00