Debat

Kødproducenter: Kvalitetskød bidrager til fortællingen om det grønne Danmark

DEBAT: Politikerne bør understøtte produktionen af højkvalitetskød, der udgør et uudnyttet potentiale, som kan styrke Danmarks internationale omdømme som grøn nation, skriver Naturkød Jammerbugt og Rævhede Naturprodukter.

Højkvalitetskød fra naturpleje kan bidrage til Danmarks brand som gastronomi-nation, samtidig med at naturplejedriftsformen løser en vigtig opgave med at styrke biologisk mangfoldighed, skriver Naturkød Jammerbugt og Rævhede Naturprodukter. 
Højkvalitetskød fra naturpleje kan bidrage til Danmarks brand som gastronomi-nation, samtidig med at naturplejedriftsformen løser en vigtig opgave med at styrke biologisk mangfoldighed, skriver Naturkød Jammerbugt og Rævhede Naturprodukter. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Fisker, Peter Brinkmann Kristensen, Jimmy Havgaard og Rune Havgaard
Naturkød Jammerbugt og Rævhede Naturprodukter

Højkvalitetskød fra naturpleje kan bidrage til Danmarks brand som gastronomi-nation samtidig med, at naturplejedriftsformen løser en vigtig opgave med at styrke biologisk mangfoldighed.

Men det kræver, at politikere aktivt vil understøtte produktion, branding og eksport af nicheprodukter, som tager vare på den danske natur.

Vi er i en kolossal omstillingstid i dansk landbrug af hensyn til miljø- og klimavenlige produktionsformer samt forbrugernes efterspørgsel på bæredygtige og lokalt producerede varer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi er i et krydsfelt, hvor natur og landbrug konstant har sammenstød, og hvor vi længe har ventet på et fælles fodslag. Hvad der i dag er nicheprodukter, kan vise sig at være fremtidens eksporteventyr, såvel af know how om selve den naturforbedrende produktionsform som af produkterne af høj gastronomisk værdi.   

Fordelene er mange
I Danmark er mange af vores mest værdifulde naturarealer afhængige af, at der går kvæg eller andre dyr og græsser arealerne. Ellers gror de til i brændenælder, krat og skov, og det presser mange vilde blomster og insekter væk.

Gastronomi og smagsoplevelser er tæt koblet med produktion af råvarer på naturens betingelser – hvor naturlig adfærd, aflivning af dyr på levestedet, uafhængighed af pesticider og kunstgødning samt tid er væsentlige faktorer.


Marianne Fisker, Peter Brinkmann Kristensen, Jimmy Havgaard og Rune Havgaard
Naturkød Jammerbugt og Rævhede Naturprodukter

Derfor løser produktion af naturkød fra robuste kvægracer, der græsser arealerne, en vigtig opgave for at beskytte biodiversiteten i Danmark. De mangeartede vilde urter og græsser, som dyrene spiser, giver kødet en smag, som gør det til et gastronomi-produkt.

Naturarealerne er ikke det samme som almindelige dyrkede græsmarker. Antallet af plantearter, der indgår i en almindelig græsblanding, som er velegnet til kødkvæg, er seks arter. Antallet af arter i en naturlig eng, som ikke må omlægges og sås til med nyt græs, er over 200 arter. Det forskellige fødeindtag for de græssende dyr har stor betydning for smagen af kødet.

Der er næsten ingen ende på de fordele, det ville bringe med sig, hvis naturkød blev anerkendt og reguleret som en selvstændig produktionsform: mere mangfoldig natur, en ny indtægtskilde for landmænd, flere arbejdspladser, mere dansk kvalitetskød og en god smagsoplevelse for forbrugerne er bare nogle af gevinsterne.

Nicheproduktionen bør tildeles øget fokus 
Men de innovative kræfter hos de små producenter møder alt for ofte barrierer, hvor selv de fremmeste konsulenter inden for landbruget må give op. Landbrugspolitik og landbrugsstøtte er nemlig indrettet gennem mange årtier med en helt anden produktionsform for øje. Landbrugsstøtten har været og er fortsat et stærkt og succesfuldt instrument til at understøtte produktionen af en stor mængde billige fødevarer, og de visionære tanker om nicheprodukter har ikke været i fokus.

Der er ikke langt fra vision til virkelighed med produktion af kød fra kvæg, der hele deres liv har lavet naturpleje. Her er der tale om en anden produktionsform. Hvis politikerne lægger sig i selen, vil biodiversitet, landbrug og gastronomi kunne bringes langt tættere på hinanden i udviklingen af fremsynede forretningsmodeller, der bygger på de store tanker hos de små producenter.

Ikke for at erstatte produktionen af en stor mængde billige fødevarer, men for at komplementere og diversificere driftsformer og forretningsmuligheder.    

Gastronomi og meget, meget mere
Gastronomi og smagsoplevelser er tæt koblet med produktion af råvarer på naturens betingelser – hvor naturlig adfærd, aflivning af dyr på levestedet, uafhængighed af pesticider og kunstgødning samt tid er væsentlige faktorer.

Denne produktionsform har desuden en lang række positive effekter for smukke, varierede landskaber og levende landdistrikter, som mange danskere efterspørger og længes efter. Dette kan samtidig give anledning til at udvikle en ny og styrket fortælling om, at landbrugsproduktion reelt kan gå hånd i hånd med naturen.

Det kræver, at den gode historie om dyrevelfærden, naturplejen, den forbedrede biodiversitet og de rene produkter uden kemi bliver fortalt, anerkendt og løftet frem på lige fod med de store producenter, når politikere promoverer dansk landbrug og gastronomi i ind- og udland.  

Hvor er der vækst – og hvad efterspørger forbrugerne?
Mange europæere oplever, at landbruget enten bidrager til smukke landskaber og attraktive landdistrikter eller mener, at forhold som dyrevelfærd og miljø er landbrugets vigtigste ansvarsområder. Forhold, som i høj grad kan knyttes sammen med produktionsformer, der netop adskiller ved at være specielle og anderledes end de produkter, som produceres i store mængder.

Udviklingen viser, at nye forretningsveje og indtjeningsmuligheder med naturforvaltning og fødevareproduktion i samme kurv, venter rundt om hjørnet, hvis forbrugernes signaler gribes politisk og sætter en ny retning for rammevilkår, der er tilpasset nye innovative driftsformer.

Produktion og forarbejdning af højkvalitetsfødevarer kan spille aktivt ind i politiske ambitioner om både at bevare Danmarks brand som gastronomi-nation samt interessant turistdestination med udvikling af nye forretningsveje for landbrug samt udvikle nye forretningsmodeller for turismeoplevelser med afsæt i produktion af lokale fødevarer og pleje af den danske natur.

Er der et uudnyttet potentiale i at styrke Danmarks internationale omdømme som grøn nation og for at styrke produktionsformer, der går hånd i hånd med udvikling af levende landdistrikter, som er attraktive for både fastboende og turister?  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00