Mange danskere misforstår datomærkning

USIKKERHED: Op mod halvdelen af danskerne tror ikke, det er sikkert at spise mad, der har overskredet datoen for ”mindst holdbar til”. Danskerne er datoforskrækkede, siger organisation.
46 procent af danskerne tror ikke, det er ufarligt at spise fødevarer, der har overskredet datoen for "mindst holdbar til".
46 procent af danskerne tror ikke, det er ufarligt at spise fødevarer, der har overskredet datoen for "mindst holdbar til".Foto: Colourbox
Michael Hjøllund
Fakta

Der er fastsat to former for holdbarhedsmærkning: "sidste anvendelsesdato" og "mindst holdbar til".

1) "Sidste anvendelsesdato" anvendes på fødevarer, som er meget let fordærvelige, og som derfor efter en kort periode kan udgøre en umiddelbar risiko for menneskers sundhed.

2) "Mindst holdbar til"/"mindst holdbar til og med" er den dato, hvortil producenten indestår for, at fødevaren har den rette kvalitet.

En fødevare, som mærkes med "sidste anvendelsesdato", forventes som udgangspunkt at blive sundhedsskadelig efter denne dato. 

Mærkning af en fødevare med "mindst holdbar til" betyder ikke, at fødevaren forventes at blive sundhedsskadelig efter denne dato.

Denne holdbarhedsmærkning er udtryk for, hvor længe fødevaren har den rette kvalitet. En fødevare mærket med denne holdbarhedsmærkning må derfor ikke gå hen og blive sundhedsskadelig ved udløb af denne dato.


Kilde: Fødevarestyrelsen
Er det ufarligt at spise mad, der har passeret datoen for "mindst holdbar til"?

Nej, svarer 46 procent af danskerne i en undersøgelse fra EU's eurobarometer, mens marginalt flere, 47 procent, svarer ja til spørgsmålet.

Mærket "mindst holdbar til" er dog ifølge Fødevarestyrelsens vejledning blot udtryk for, hvor længe en vare som minimum kan holde sig. Er du bange for fordærvet mad, er det mærket "sidste anvendelsesdato", du skal være særlig opmærksom på.

Danskernes delte holdning overrasker dog ikke Selina Juul, stifter af organisationen Stop Spild Af Mad.

Dokumentation

Udvalgte resultater fra eurobarometer

Spørgsmål: Tror du, at det er ufarligt at indtage fødevareprodukter efter "mindst holdbar til"-datoen på produktetiketten?

 Ja Nej Ved ikke 
Sverige 81 % 16 % 3 %
Finland75 %20 % 5 %
Holland73 % 25 %2 %
Danmark47 % 46 % 

7 % 

EU 27 51 %45 % 

4 %  


 
Kilde: Eurobarometer (juli 2013) "Attitudes of Europeans towards building the single market for green products"
 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00