Minkavlere ser gode takter i aftale om erstatning

REAKTION: Danske Minkavlere mener, at aftalen om erstatning umiddelbart ser fornuftig ud, men vil nu nærlæse detaljerne i aftalen for at se, om der på nogle områder vil være brug for et retligt efterspil. 

Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, roser særligt Venstre for den aftale, der er landet. Her ses han med formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Nielsen. <br>
Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, roser særligt Venstre for den aftale, der er landet. Her ses han med formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Nielsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Set over tid er det dansk landbrugs ubetingede guldfugl og et af dansk erhvervslivs absolutte internationale fyrtårne, som politikere nu har lukket, så i det lys er regningen for staten sådan set ganske lille.

Tage Pedersen
Formand for Danske Minkavlere

Erhvervet udtrykker ved første øjekast glæde over den aftale, der mandag aften blev indgået om erstatning til minkavlerne.

“Vi er som udgangspunkt tilfredse med, at regeringen og Folketinget anerkender, at vores erhverv og vores ejendom er eksproprieret,” siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere i en pressemeddelelse, og konstaterer samtidigt, at resultatet umiddelbart ser "fornuftigt ud".

Nedlæggelsen af det danske minkerhverv kommer ifølge regeringens foreløbige skøn til at koste statskassen op mod 18,8 milliarder kroner.

Dokumentation

Minkerhvervet i Danmark

  • Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.000 minkavlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der
    fx driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.
  • Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.
  • Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.
  • I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder
    kroner ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret
    betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.

Kilde: Erhvervsministeriet og Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri


0:000:00