Ny prognose spår lysere tider for landmændene

ERHVERV: De europæiske landmænd kan se frem til stabile råvarepriser, øget efterspørgsel efter især mælk og korn samt nye vækstmuligheder i løbet af de næste ti år. Det spår en ny prognose fra EU-Kommissionen, som dog sætter spørgsmålstegn ved produktiviteten i landbruget.
Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det vil gavne vores relative konkurrenceevne betydeligt, hvis vi får gang i en produktionstilvækst før de andre lande. Det vil kræve, at vi får løst gældsproblemerne og kreditklemmen, så man igen kan komme i gang med at investere.

Henrik Zobbe
Institutleder ved Fødevareøkonomisk Institut (KU)

De europæiske landmænd kan se frem til et årti med stabile råvarepriser, stigende global efterspørgsel efter især mælk og korn samt udvikling af nye grønne produktionsformer, som landmændene skal levere råstoffet til.

Men de kan også se frem til ti år, hvor den finansielle krise fortsat vil skabe økonomisk usikkerhed ude på bedrifterne, hvor produktiviteten vil være lav, og hvor flere og flere landmænd vil kaste håndklædet i ringen og finde et andet arbejdserhverv.

Ikke mindst i de nyere medlemslande i Central- og Østeuropa, hvor landbrugsproduktionen længe har haltet bagefter de ældre medlemslande.

0:000:00