Per Clausen: Fødevareministeriet lytter for ukritisk til L&F

INTERVIEW: Fødevarepolitik er for præget af erhvervets stærke interesseorganisationer, mener Per Clausen (EL), der snart tager sin afsked som folketingsmedlem og landbrugs- og fødevareordfører.

Per Clausen sammenligner Landbrug & Fødevarers stærke position i Fødevareministeriet med LO's tidligere indflydelse på beskæftigelsesområdet under socialdemokratiske regeringer.
Per Clausen sammenligner Landbrug & Fødevarers stærke position i Fødevareministeriet med LO's tidligere indflydelse på beskæftigelsesområdet under socialdemokratiske regeringer.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Sine Riis Lund

Da Henrik Høegh var landbrugs- og fødevareminister for Venstre sagde han, at man havde det konventionelle landbrug, som var hovedvejen, og så havde man sidevejen, som var det økologiske. Desværre fik vi ikke en SR-regering, som brød afgørende med den logik.

Per Clausen
Landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten

Sommetider er det helt chokerende, hvilke påstande Landbrug & Fødevarer kan slippe af med i offentligheden, uden at man for alvor stiller spørgsmålstegn ved det.

Per Clausen
Landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten

Det røde ringhjørne i fødevaredebatten mister snart en ihærdig og garvet stemme. Per Clausen, ofte benævnt som Folketingets Spørge Jørgen, stopper ved det forestående valg som folketingsmedlem for Enhedslisten. Dermed mister partiet sin landbrugs- og fødevareordfører gennem de sidste ti år. Men også sin nuværende ordfører for miljø, klima, energi, dyrevelfærd og fiskeri.

Altinget har spurgt, hvordan Per Clausen ser på dansk fødevarepolitik. Som noget udpræget fremhæver han, at fødevarepolitikken er meget producentorienteret.  

“Jeg vil mene, det er et særtræk ved fødevarepolitikken, at Fødevareministeriet har så tætte forbindelser til en bestemt interesseorganisation i form af Landbrug & Fødevarer, og at områdets interesse- og erhvervsorganisationer generelt har så meget medløb i ministeriet."

Dokumentation

Blå bog: Per Clausen
Født 20. februar 1955 i Kongsvinger, Norge.

Uddannelse
Cand.phil. i samfundsfag, Aalborg Universitet, fra 1981 til 1988.
HF, VUC Aalborg, fra 1980 til 1981.
Realeksamen, Poul Paghs Gades Skole, 1972.

Parlamentarisk karriere
Folketingsmedlem for Enhedslisten siden februar 2005.
Aktuelle ordførerskaber: Dyrevelfærdsordfører, energiordfører, fiskeriordfører, klimaordfører, landbrugs- og fødevareordfører og miljøordfører.
Medlem af Folketingets Præsidium fra 7. oktober 2014.
Formand for Enhedslistens folketingsgruppe 2009-2013.

Erhverv
Sekretær, Enhedslisten, fra 2001 til 2004.
Formand, Dansk Magisterforening, fra 1994 til 2000.
Undervisningsassistent, Aalborg Universitet, fra 1990 til 1994.
VUC-lærer, fra 1990 til 1994.
Bestyrer, Tusindfryd, Aalborg, fra 1988 til 1989.
Bilarbejder, Göteborg, fra 1974 til 1976.
Vaskeriejer, Aulum, fra 1973 til 1974.
Vaskeriarbejder, Farsø, fra 1972 til 1973.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00