Sådan fungerer finansloven

BAGGRUND: Thor Pedersen (V) fremlægger i dag regeringens forslag til finansloven for 2006. Men hvad er en finanslov? og hvor mange penge bliver der reelt forhandlet om?
Mikael Børsting
Når finansminister Thor Pedersen (V) i dag klokken 11.00 præsenterer finansloven for 2006, er det reelt startskuddet for forhandlingerne om Danmarks husholdningsbudget for 2006. Thor Pedersen er statens kassemester, og han har en bunke udgifter, der skal betales, og han har en række indtægter, der skal betale statens udgifter.

Finansminister Thor Pedersen (V) præsenterer finansloven for 2005. Foto: Altinget.

De årlige finanslovsforhandlinger forløber ofte lige så forudseligt som juleaften. Regeringen fremlægger sit udspil, hvorefter oppositionen går til angreb.

Under Poul Nyrups (S) regeringstid talte den nuværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), hvert år om pengene, "der fossede ud af statskassen", og frem til dette års forhandlingerne har Socialdemokraternes finansordfører, Henrik Sass Larsen, allerede været ude og tale om, at S er interesseret i indflydelse, men at "regeringen allerede har brugt pengene på forhånd."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00