Debat

Seges: Fremtidens fødevareproduktion kræver alternative veje

DEBAT: Danmark skal ruste sig til fremtidens fødevareproduktion. Det kræver, at vi tør gå alternative veje og være blandt de første til at tage ny forskning i brug, skriver Anne Lawaetz Ahrnung, direktør for Seges.

Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Lawaetz Ahrnung
Direktør for Seges

På Mors bor en landmand, der gøder sine marker optimalt ved hjælp af satellitbilleder, og i gartneriet Thoruplund ved Odense arbejder robotter med grønne fingre. Danske landmænd og fødevarevirksomheder høster allerede udbyttet af de nye teknologiske muligheder.

Industri 4.0 er en kendsgerning, som vi gør alt for at udnytte til at producere endnu flere danske fødevarer af høj kvalitet, øge eksporten og skabe flere arbejdspladser.

Men den digitale tidsalder betyder også, at vi skal være åbne for forskningsmiljøer, der ikke traditionelt har haft noget med landbruget at gøre. For eksempel rumforskning, der via satellitbilleder kan give overblik over markens afgrøder og en mere præcis og målrettet gødskning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fremtidens fødevareproduktion
Derfor har vi i Seges etableret Future Farming, der skal krydse og befrugte viden og trends på tværs af sektorer. Historisk set har dansk fødevareforskning- og innovation hjulpet os til at løse mange udfordringer både lokalt og på verdensplan.

Vi har fundet ud af, hvordan fodersammensætning og indretning af stalde kan mindske udledning af uønskede gasser fra husdyrproduktionen, og vi har udviklet sunde og smagfulde fødevarer med afsæt i forskning.

Future Farming skal sikre, at dansk landbrug er med helt fremme og bliver en del af udviklingen af fremtidens landsbrugs- og fødevareproduktion. 

Anne Lawaetz Ahrnung
Direktør for SEGES

Den fremsynethed og innovation bliver der hårdt brug for i fremtiden. En global befolkning på 8.5 mia. i 2030, klimaforandringer, knappe land- og vandressourcer, sult og overvægt er blot nogle af de udfordringer, som verdenssamfundet skal forholde sig til, og forsøge at løse i de kommende år.

I Danmark er vi dygtige til at producere ”mere med mindre”, og vores fødevareproduktion er blandt de mest innovative og bæredygtige i verden. Vi har desuden erhvervs-og forskningsmæssigt forudsætningerne for at blive fremtidens leverandør af sundhedsfremmende fødevarer, ingredienser og måltidsløsninger til det globale marked.

Øget samspil med forskningen i Danmark
Men vi har brug for at forny og videreudvikle vores viden gennem forskning for at kunne indfri potentialet.

Future Farming skal sikre, at dansk landbrug er med helt fremme og bliver en del af udviklingen af fremtidens landsbrugs- og fødevareproduktion. Målet er at give dansk landbrug indsigt og bud på konkrete handlinger for landbrugsproduktion med et 5-10 års sigte. Både indenfor fødevarer, produkter til industrien og nye energikilder.

Ledelsen af Future Farming ligger i Seges, men for at sikre inspiration og retning, har vi valgt at nedsætte et Future Farming Board med medlemmer fra både virksomheder i fødevareklyngen og forskningsverdenen. Boardet skal med afsæt i deres virksomheder og organisationer spotte, pege på og udfordre ud over egne forretningsområder.

Men vi skal selvfølgelig også have input fra fremtidens forskere og landmænd. Derfor skal Future Farming boarded have hjælp af et såkaldt Round Table, der er sammensat af unge studerende, forskere eller medarbejdere i virksomheder. De skal bryde med vanetænkning, inspirere og udfordre. Og det er der brug for, hvis vi i landbrug og fødevaresektoren skal bibeholde en førerposition inden for udvikling og implementering af ny viden.

Vi skal turde gå alternative veje og være blandt de første til at tage ny forskning i brug. Som for eksempel satellitter, der kan give en mere præcis gødskning til glæde for både miljøet og landmandens økonomi, eller robotter med grønne fingre, der giver en øget produktion, mere eksport og flere arbejdspladser.

......

Anne Lawaetz Arhnung er 47 år. Hun er uddannet jurist og har siden 1996 været ansat i Landbrug & Fødevarer. Medlem af direktionen i Landbrug & Fødevarer siden 2012, og viceadministrerende direktør siden 2014. I efteråret 2016 blev hun direktør for Landbrug & Fødevarers innovationsvirksomhed Seges, som har sin hovedbase i Skejby. Anne L. Arhnung har derudover poster i div. fora og tænketanke relateret til landbrugs- og fødevareerhvervet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Lawaetz Arhnung

Fhv. adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden og Danmarks Statistik mfl.
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00