Specialbutikker: Ny planlov kan smadre håndværksfag

VÆKSTPAKKE: Forslaget om større dagligvarebutikker vil betyde sidste åndedrag for mange små specialbutikker som bagerier og slagtermestre, lyder advarslen. Venstre mener, kommunerne bør bestemme.

Dør for mange slagterbutikker, så vil Danmark ikke kunne opretholde sit uddannelsessystem for slagtere, og dermed tabes også håndværksfaget og produktudvikling på gulvet, advarer branchen.
Dør for mange slagterbutikker, så vil Danmark ikke kunne opretholde sit uddannelsessystem for slagtere, og dermed tabes også håndværksfaget og produktudvikling på gulvet, advarer branchen.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Det kan da godt være, at man vil få flere slags toiletpapir på hylderne med de her større butikker, men i stedet vil man opleve, at specialhåndværksfagene i høj grad forsvinder.

Torsten Buhl
Adm. direktør, FødevareDanmark

Der er ingen tvivl om, at vi som konsekvens vil se en affolkning af forretningsmiljøet i mindre byer, hvis man smider en Bilka uden for byen. Og vi ved jo, at en tysk kæde som Lidl vil eksplodere i Danmark, så snart de får muligheden.

Flemming Mogensen
Forbundssekretær, Fødevareforbundet NNF
Fakta
Regeringen vil:
  • Hæve begrænsningerne for størrelser for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker fra 1.000 til 2.000 m2, mens grænsen for dagligvarebutikker i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder hæves fra 3.500 til 5.000 m2.

Kilde: "Vækst og udvikling i hele Danmark", vækstudspil fra regeringen, november 2015

Mejerist, slagter eller bager. Smag godt på ordene. For det er titler under pres.

Det mener i hvert fald brancherne selv, når titlerne forstås som madhåndværkere med egentlige specialuddannelser bag sig.

Det mener blandt andre Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD).

Dokumentation

Planloven og detailhandlen

Planloven opstiller rammer for, hvordan kommunerne skal planlægge for detailhandel.

Som reglerne er i dag, må der ikke bygges nye hypermarkeder i Danmark. Et hypermarked er karakteriseret ved, at der er tale om en dagligvarebutik på mindst 5.000 kvadratmeter, men planloven sætter en grænse ved 3.500 kvadratmeter.

Derudover sætter planloven også en grænse for såkaldte udvalgsvarebutikker (tøjbutikker etc.), som i dag ikke må være over 2.000 kvadratmeter undtaget i de største byer med over 40.000 indbyggere.

Byer med mellem 20.000 og 40.000 indbyggere har desuden mulighed for at bygge såkaldte bydelscentre, som kan have et samlet butiksareal på maksimalt 5.000 kvadratmeter.

I byer over 40.000 indbyggere har kommunen større rammer for bydelscentrenes størrelse, men grænsen for de enkelte dagligvarebutikker er ikke større i de store byer.

Der findes allerede hypermarkeder i Danmark, som blev bygget, før planloven blev strammet i 1997.


0:000:00