Debat

Tag det ansvar I er valgt til!

DEBAT: Natur- og Landbrugskommissionens rapport fylder snart ét år, mens politikerne bare lader stå til uden at handle. I stedet for at bestille rapport på rapport burde de lytte til dem, som har erfaringerne, skriver Karsten Willumsen fra Herning-Ikast Landboforening.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så kære politikere, lad være med at bestille flere rapporter! Tag det ansvar, danskerne har valgt jer til.

Karsten Willumsen
Formand for Herning-Ikast Landboforening
Fakta

Bland dig!


Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected], eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Karsten Willumsen

Formand for Herning-Ikast Landboforening

 

Natur- og Landbrugskommissionens rapport kan snart fejre ét års fødselsdag, mens politikerne bare ser til og virker skræmte for at tage debatten. Måske fordi de ikke kender argumenterne? 

Natur- og Landbrugskommissionens rapport var den rapport, der skulle vise politikerne vejen til vækst i landbruget – mens der samtidig blev skabt bedre natur.

 

Rent vand – ja

Som erhverv er landbruget mindst lige så afhængigt af rent vand som alle andre borgere. Ud over os selv har vi også dyr, der er afhængige af rent vand. Med drænvandsundersøgelserne har vi bevist, at landbrug ikke er nogen trussel mod det rene vand.

 

Selv om vi kigger på den prøve, der indeholder mest N, indeholder den kun, hvad der tilladeligt må være i rent drikkevand. Nogle hævder, at pesticider udgør en trussel. Der er fundet 20 vandboringer med pesticidrester over grænseværdien (1ml./10 millioner liter vand) - 16 af dem indeholdt midler, der har været forbudt i over 20 år. De sidste 4 kan man ikke få oplysninger om, hvad er, og hvorvidt det stammer fra landbrugsproduktion.

 

Rent miljø – Ja

Landbruget har i mange år fået skudt i skoene, at vi var alt for optimistiske, når vi fremskrev tallene for vores udledning. Senest har DCE AAU anerkendt, at landbrugets tal holder, og at vi er i mål med kravene i 1. generations vandplaner. Her synes jeg, vi mangler en anerkendelse fra vores nye miljøminister.

 

Natur - Ja

Der ligger ca. 10.000 ha. natur i dag, der venter på at blive plejet. Som er ved at gro til i krat og invasive plantearter. Det koster penge at pleje, og hvis vi vil have mere natur, koster det flere penge.

 

Op gennem 1900-tallet blev heden dyrket op, så der kunne produceres fødevarer på denne jord, frem for at det lå hen. I den tid oplevede danskerne, at deres levestandard steg. Det er måske ikke så mærkeligt, når man brugte land, der lå hen, til at fremstille fødevarer på.

 

Vil vi gerne have mere natur, har det en pris. Lige meget om man mener, landmanden eller skatteyderne skal betale.

 

Skal landbruget betale, går det ud over erhvervets konkurrenceevne. Hvis konkurrenceevnen forringes, bliver der færre erhvervsdrivende, der kan betale deres regninger. Det resulterer i færre arbejdspladser og et yderligere tryk på de offentlige kasser. Og så skal der igen laves kontanthjælps- og dagpengereformer - og vi booster dermed den økonomisk onde cirkel.

Folk skal ikke gå på dagpenge eller kontanthjælp. De skal have et arbejde. Ellers kan vi ikke holde sammen på vores velfærdsstat.

 

Natur- og Landbrugskommissionen har svaret på dette med en målrettet regulering, så medicinen bliver givet der, hvor den gavner - i stedet for som i dag, hvor vi tager den svageste patient og giver dennes behandling til alle.

 

Sammenligner vi med sundhedsvæsenet, vil alle kunne se, at det ikke fungerer. Men når vi snakker miljøregulering, ønsker man at gå med livrem og seler - og glemmer helt at bruge den sunde fornuft.

 

Jeg anerkender Sass Larsen og Corydon for at træffe beslutninger, der tager hensyn til pengekassen. Men jeg tror også godt, de ved, at der skal mere til, hvis vi også om 10 år vil have et Danmark med et godt uddannelses- og sundhedssystem.

 

Jeg anerkender, at alt nyt er svært. Men som jeg ser det, har vi nogle unge og uerfarne ministre, der mest af alt har lært at se på meningsmålinger. Hvis ministrene kun vil træffe populære beslutninger, ender vi med at gå fallit. Det tror jeg, de fleste virksomhedsledere kan nikke genkendende til.

 

Vores ministre er meget embedsmandstro, og embedsmændene har måske ikke den store trang til, at det hele skal laves om. De arbejder ud fra den lovgivning, de kender, og derfor presser de ikke ministre ud i at lave nye politiske aftaler.

 

Unge ministre tør måske ikke tage en rapport i hånden og indkalde til politiske forhandlinger, hvis ikke de kan mærke, at de har embedsværket med sig.

 

Alt imens danskerne venter på politisk handling, har der været en udvikling i antallet af mennesker på offentlig forsørgelse siden 1970 fra 800.000 til 2,1 millioner, hvor næsten 800.000 af dem i dag er i den arbejdsduelige alder. Det er da ikke godt nok!

 

Så kære politikere, lad være med at bestille flere rapporter! Tag det ansvar, danskerne har valgt jer til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00