Forskningsindikator igen i modvind

BIBLIOMETRI: 32 faggrupper tager nu forbehold mod den bibliometriske forskningsindikator, som fra næste år skal bruges til fordeling af nye basismidler. Forsknings- og Innovationsstyrelsen overvejer situationen.
Foto: Colourbox
Uffe Laursen
Fakta

Støtter / støtter ikke

32 faggrupper støtter helt hovedforbeholdet.

6 grupper støtter delvist forbeholdet.

12 faggrupper har færre eller andre forbehold.

4 støtter ikke forbeholdet.

13 har ikke har svaret på henvendelsen. 


Kilde: Claus Emmeche, formand, faggruppe 68
Op mod halvdelen af de 67 faggrupper, som netop har afsluttet arbejdet med niveauinddeling af tidsskrifter og forlag til en indikatormodel for fordeling af basismidler, har så væsentlige forbehold over for indikatormodellen, at de anbefaler, at den ikke anvendes til fordeling af basismidler, før modellens konsekvenser er grundigere belyst.

Det skriver Claus Emmeche, formand for faggruppe 68 og initiativtager til forbeholdet, i et samlende notat, der forklarer situationen.

"Faggruppen understreger, at den reviderede niveaudeling faggruppen nu har foreslået ikke under de givne betingelser kan betragtes som en optimal løsning. Vi mener ikke at disse betingelser er tilfredsstillende eller hensigtsmæssige, og vi står ikke inde for indikatoren samlet set. Vores rolle har alene været rådgivende, og vores overordnede råd p.t. er ikke at anvende modellen i praksis før alle dens konsekvenser og problemer er nøjere belyst og datagrundlaget bedre," lyder den sidste del af forbeholdet over for indikatorarbejdet. 

Vil ikke trække sig
Af notatet fremgår det dog, at forbeholdet, som altså omkring halvdelen af grupperne støtter (mens 18 grupper støtter delvist eller har færre forbehold, 13 ikke har svaret og kun fire ingen forbehold har) ikke er ensbetydende med, at faggrupperne trækker deres arbejde tilbage. Hensigten er, fastslår notatet: "at sætte fokus på det fremadrettede arbejde ved netop at tillade åben diskussion af de svagheder og fagligt begrundede forbehold, som er udtrykt."

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00