Finanskrise kan styrke dansk forskning

FINANSKRISE: Hvis universiteterne kender deres besøgstid, kan der ansættes mange dygtige forskere i Danmark, som vi ikke kunne før finanskrisen, siger institutleder ved CBS.
Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Uffe Laursen
De nordamerikanske universiteter er så hårdt ramt af finanskrisen, at de mange steder helt er holdt op med at ansætte forskere. Det har man benyttet sig af på Økonomisk Institut på CBS, hvor man på det senest har hyret fem dygtige forskere, ikke alle amerikanere, men alle fra amerikanske universiteter.

"De store universiteter er næsten holdt op med at hyre forskere, fordi deres aktiebeholdninger og private donationer er faldet så enormt," siger Peter Møllgaard, institutleder ved Økonomisk Institut, CBS.  

Mister monopol på gode hoveder 
Han deltog på en OECD-konference i slutningen af juli om, hvordan finanskrisen har påvirket universitetsverdenen.

"Den viste, at der sker en reallokering af gode hoveder verden over i øjeblikket, og at Nordamerika er ved at miste sit monopol på dem," siger han og fortæller, at instituttet for et år siden slog et uspecificeret antal ph.d.-stillinger op, og at man dengang fik 325 ansøgninger, hvilket var tre gange mere, end man havde regnet med.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00