Debat

Dansk Erhverv: Sådan internationaliserer vi danske universitetsmiljøer

DEBAT: Danske undervisere skal rejse mere ud for at få internationale kompetencer, der kan gavne danske universitetsmiljøer, når de vender tilbage. Det er budskabet fra Mette Fjord Sørensen fra Dansk Erhverv.
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det bør være et plus for alle undervisere, at de i kortere eller længere perioder har opholdt sig på læreanstalter i udlandet, og dér suger til sig af alternative undervisningsmetoder og sprogkundskaber.

Mette Fjord Sørensen
Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv
Fakta

Altinget | Forskning & Innovation sætter frem til februar fokus på internationalisering.

Vi har bedt en række aktører på forsknings- og uddannelsesområdet samt arbejdsmarkedets parter om at forholde sig konkret til to spørgsmål:

Hvordan kan vi styrke de internationale kompetencer blandt danske studerende, undervisere og uddannelsesinstitutioner? Hvordan kan Danmark i fremtiden tiltrække og fastholde internationale studerende og arbejdskraft?

Bland dig i debatten

Du er altid velkommen til at involvere dig i debatten! Send dit indlæg på 5-600 ord til enten [email protected]

Af Mette Fjord Sørensen,
Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv

Et fast mantra på Christiansborg, i erhvervslivet og i universitetsmiljøet lyder: Vi skal bliver bedre til at tiltrække og fastholde dygtige udenlandske studerende.

Mantraet bliver messet igen og igen som svar på, hvordan Danmark kommer til at stå stærkere internationalt.

Men kloge hoveder fra udlandet gør det ikke alene. Vi bliver nødt til også at styrke de internationale kompetencer hos danske studerende og undervisere.

For selvom det selvfølgelig er vigtigt at trække dygtige studerende til Danmark, så har vi i lige så høj grad brug for at internationaliseringen går den anden vej, det vil sige, at danske studerende og undervisere rejser ud i verden og bliver mere internationalt dannede.

Skal rejse mere ud 
Danmark udgør kun en lille del af verdenskortetet, men netop derfor er der et ekstra stort behov for, at vi ser ud over landets grænser og tænker mere globalt.

Vi samarbejder på tværs af landegrænser, vi importerer og eksporterer, vores virksomheder bliver stadig mere internationale, og kollegerne kommer fra hele verden. Derfor er det altafgørende, at vi kan begå os andre steder end herhjemme.

Vi kan ikke regne med at klare os igennem udelukkende på vores danske facon, og derfor er det vigtigt, at vi bliver mere opsøgende, rejser ud, opbygger relationer og udvikler international fingerspitzgefühl.

Fremtidens medarbejdere skal kunne begå sig overalt i verden, både sprogligt og kulturelt.

Derfor skal vores studerende i langt højere grad, end det sker i dag, rejse ud i deres studietid.

Det må for vores skyld gerne blive et kvalitetsmål i sig selv, at man under sin studietid enten har været i praktik i udlandet eller har taget et semester på en uddannelsesinstitution udenfor Danmark.

Skal inspirere de studerende
På samme måde bør det være et plus for alle undervisere, at de i kortere eller længere perioder har opholdt sig på læreanstalter i udlandet, og dér suger til sig af alternative undervisningsmetoder og sprogkundskaber og får verden ind under huden.

På den måde kan underviserne, når de vender tilbage til Danmark igen, være med til at styrke og opretholde de internationale miljøer på de danske uddannelsesinstitutioner, så vi kan leve op til det forjættede mantra om at tiltrække og fastholde de internationale studerende.

Og hvem ved, måske kan de også inspirere en dansk studerende eller to til selv at rejse ud og blive klogere på verden.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00