Debat

Forskningsdebatten sætter fokus på rumforskning

PRÆSENTATION: Andreas Mogensens succesfulde rummission har øget fokuset på rumforskningen. Altinget: forskning sætter i den kommende måned fokus på området. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: ESA/NASA
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med at Andreas Mogensen, som den første dansker kom i rummet i september, har der fra rumforskningsmiljøerne været udtrykt et ønske om at styrke den danske investering i rumforskning. Altinget har bedt en række af institutionerne om at svare på, hvorfor det er nødvendigt:

  • Hvad vil fordelene være ved en større investering?
  • Er de seneste års danske resultater – og Andreas Mogensens mission – ikke netop bevis på at de danske rumforskningsmiljøer er internationalt konkurrencedygtige?
  • Rumforskning kan i sammenligning med andre discipliner virke dyr og meget lidt anvendelsesorienteret. Hvorfor skal man prioritere rumforskning over mere jordnære aktiviteter?

Mød alle deltagerne her

Esben Lunde LarsenEsben Lunde Larsen (V), Uddannelses- og forskningsminister
Esben Lunde Larsen er uddannet cand.theol. og ph.d. i teologi fra Københavns Universitet. Han blev valgt ind i Folketinget i 2011 og blev genvalgt ved valget i sommer. Fra 2012-2015 var Esben Lunde Larsen Venstres uddannelses- og forskningsordfører, og han tiltrådte som uddannelses- og forskningsminister ved regeringsdannelsen 28. juni 2015. Tidligere har han været viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune og politisk medarbejder i Venstres folketingsgruppe på Christiansborg.

Mette ReissmannMette Reissmann (S), forskningsordfører
Mette Reissmann er uddannet cand.merc.jur. fra CBS. Hun blev valgt ind i Folketinget i 2011 og blev genvalgt ved valget i sommeren 2015. Hun er nu Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, og har tidligere bl.a. været partiets EU-ordfører og forbrugsordfører. Hun er desuden vært på TV-programmet Luksusfælden på TV3.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Charlotte RønhofCharlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri
Charlotte Rønhof er forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Industri. Charlotte Rønhof har arbejdet både i det private erhvervsliv og som forsker på DTU, inden hun kom til Dansk Industri. Hun er uddannet mejeriingeniør fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole og har desuden en HD i ledelse, organisation og strategi fra CBS.

Robert Krarup Feidenhans'lRobert Krarup Feidenhans'l, institutleder for Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet
Robert Krarup Feidenhans'l er professor i fysik og institutleder for Niels Bohr Institutet. En af hans hovedinteresser er det internationale forskningssamarbejde vedrørende den forskningsinfrastruktur, som er for stor til at de enkelte lande kan løfte den, i særdeleshed de små lande som Danmark. Som institutleder er det hans opgave at medvirke til, at danske forskere har adgang til de bedste faciliteter i verden, og at de får det maksimale ud af deltagelsen, inklusive spinoff til danske virksomheder.

Kristian PedersenKristian Pedersen, direktør for DTU Space
Kristian Pedersen er astrofysiker og har 25  års erfaring inden for astrofysik og rumforskning, herunder udvikling af instrumenter til satellitter og udnyttelse af data fra satellitter. Han har deltaget i internationale rumprojekter og er involveret i udvikling af national og international strategi og politik for rumforskning og rumfart. Han har været direktør for DTU Space siden 2012 og var inden det leder af Space Science Center ved Københavns Universitet. DTU Space er "Danmarks NASA", dvs. de bruger rummet som udgangspunkt for forskning og teknologiudvikling for opnå ny indsigt i universets og Jordens oprindelse, studere klima og miljø på Jorden og for at skabe resultater og teknologier – til gavn for samfundet.

Steen Eiler JørgensenSteen Eiler Jørgensen, formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning
Steen Eiler Jørgensen er uddannet cand.scient. i fysik. I snart ti år har han været formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning. Til daglig arbejder han desuden som talentambassadør hos ScienceTalenter, hvor han underviser naturvidenskabelige talenter fra grundskole og gymnasiale uddannelser i fysik, astronomi, rumfart og raketter. Han mener, at forskning er fuldstændig essentiel for samfundet, og en aktivitet, der definerer os som mennesker - ingen andre dyrearter bedriver forskning. De sidste 400 år har forskning forbedret vores livskvalitet helt utrolig meget, og der er ingen grund til at tro, at den udvikling skulle gå i stå - tværtimod.

Tina IbsenTina Ibsen, formidlingschef hos Tycho Brahe Planetarium
Tina Ibsen er uddannet cand.scient. fra Købehavns Universitet. Hun har siden 2013 arbejdet på Tycho Brahe Planetarium som formidlingschef. Her har hun ansvaret for alt den faglige formidling, der foregår både in-house i form af udstillinger, arrangementer m.m. og det, der sendes ud af huset til f.eks. landets medier. Før sin tid på Tycho Brahe Planetarium har hun arbejdet med både formidling og forskning på både DTU og Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00