Gratis adgang til forskningsresultater

KORT NYT: I fremtiden skal det være gratis at læse alle videnskabelige artikler fra danske forskningsinstitutioner. Der bliver investeret mange penge i forskning, som bør være til gavn for alle, mener uddannelses- og forskningsministeren.
Uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen (R), mener, at der bør være gratis adgang til alle videnskabelige forskningsartikler i fremtiden.
Uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen (R), mener, at der bør være gratis adgang til alle videnskabelige forskningsartikler i fremtiden.Foto: Kim Vadskær

Når for eksempel den praktiserende læge og gymnasielæreren frit kan læse sig til den nyeste viden på deres område, kan vi få bedre behandling og undervisning, der bygger på den seneste forskning. 

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsminister
Fakta
Målsætninger 
At der i 2017 via digitale arkiver - repositorier - er uhindret, digital adgang for alle til 80 procent af alle danske fagfællebedømte forskningsartikler fra danske 
forskningsinstitutioner, der er publiceret i 2016. 
 
At der fra 2022 og frem er uhindret, digital adgang for alle til 100 procent af alle danske fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner, der er publiceret fra 2021 og frem. 


Kilde: ufm.dk
Uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen (R), offentliggør i dag en ny strategi for fri adgang til forskningsresultater, der vil styrke kvaliteten af forskningen og den offentlige service. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse. 
 
En stor del af forskernes videnskabelige artikler er i dag gemt bag betalingsmure, så det kræver abonnement eller en afgift, hver gang man ønsker at læse en forskningsartikel.
 
Det ønsker uddannelses- og forskningsministeren at ændre, så der nu sikres gratis digital adgang for alle til videnskabelige artikler i fremtiden.
 
"Når for eksempel den praktiserende læge og gymnasielæreren frit kan læse sig til den nyeste viden på deres område, kan vi få bedre behandling og undervisning, der bygger på den seneste forskning. Derfor er det helt klart for mig, at forskningsresultater skal være synlige og tilgængelige for alle. Vi investerer hvert år mange penge i forskning, og de investeringer skal komme hele samfundet til gode," siger Sofie Carsten Nielsen.
 
Fri adgang til alle forskningsresultater vil ikke kun øge kvaliteten af den offentlige service, men vil også gavne forskningen og styrke virksomheders innovationsevne, forklarer Sofie Carsten Nielsen i pressemeddelelsen:
 
"Når vores virksomheder frit kan finde forskningsresultater, kan de bruge det til udvikling. Det skaber vækst, job og velfærd. Det er særligt vigtigt for de små og mellemstore virksomheder, der i dag ofte skal betale for denne adgang. Samtidig bliver forskningen kun bedre af, at forskerne frit kan søge inspiration og opdatere sig med den nyeste viden – også på andre videnskabelige områder end deres egne."
 
En åben adgang til forskernes arbejde vil ligeledes betyde en øget gennemsigtighed, hvor flere kan læse med, og det kan mindske mulighederne for plagiat og snyd.
Dokumentation
Sammensætning af Den Nationale Styregruppe for Open Access 
  • Direktør Hans Müller Pedersen (formand), Styrelsen for Forskning og Innovation 
  • Professor Jan Philip Solovej, Det Frie Forskningsråd  
  • Professor Birgitte Possing, Danmarks Grundforskningsfond 
  • Forskningschef Anne-Marie Engel, Lundbeckfonden 
  • Scientific Officer John Peter Wittschieben, Novo Nordisk Fonden 
  • Direktør Erland Kolding Nielsen, Det Kongelige Bibliotek på vegne af Sektorforskningens Direktørkollegium 
  • Styregruppeformand Børge Obel, Danmarks Fag- og Forskningsbibliotek 
  • Dekan John Renner Hansen, Københavns Universitet
  • Bibliotekschef Per Lindblad Johansen, Aarhus Universitet
  • Biblioteksdirektør Mogens Sandfær, Danmarks Tekniske Universitet 
  • Bibliotekschef Bertil F. Dorch, Syddansk Universitet 
  • Overbibliotekar Niels-Henrik Gylstorff, Aalborg Universitet 
  • Chefkonsulent Lars Nondal, Copenhagen Business School 
  • Overbibliotekar Claus Vesterager Pedersen, Roskilde Universitet 
  • Lektor Espen Aarseth, IT-Universitetet i København 
  • Kontorchef Kresten Bay, Kulturministeriet (observatør) 
Danmarks Innovationsfond har afstået fra at udpege et medlem af styregruppen på nuværende tidspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00