Debat

Hvordan styres uddannelsessektoren bedst?

PRÆSENTATION: Danske Universiteter er kommet med et udspil til, hvordan man kan lave en bedre styring af uddannelsessektoren. Altinget: forskning undersøger sagen i den kommende måned. Læs mere her og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske Universiteter har fremlagt et forslag til bedre styring og governance i uddannelsessektoren.

Kort sagt lægger forslaget op til at give universitetslederne reel kompetence til og ansvar for at løse de politiske opgaver, universiteterne bliver givet. Så statslige krav til administration mv. reduceres, så Folketingets bevillinger til forskning og uddannelse kan anvendes mest muligt effektivt og til forskning og uddannelse af høj kvalitet.

Men er der faktisk et behov for en ny model – og skal modellen være den samme for de største universiteter og de store professionshøjskoler som for de mindre erhvervsakademier eller specialuddannelser? Er udviklingskontrakten stadig det bedste middel til at styre sektoren samlet?

De spørgsmål vil Altinget: forskning gerne stille i den kommende måneds tid og har derfor inviteret en række relevante fagpersoner til at debattere emnet.

Fakta
Fra 10. december og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på bedre styring og governance i uddannelsessektoren.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Mød alle debattørerne her:

Stefan HermannStefan Hermann, rektor, Metropol
Stefan Hermann er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Han har tidligere arbejdet som bl.a. fuldmægtig i Kulturministeriet, chefkonsulent i Undervisningsministeriet og vicedirektør på Arken. I 2008 blev han rektor på Metropol. Han er desuden forfatter til flere bøger om uddannelsespolitik.

Anders Christian Toft AndersenAnders Andersen, forstander, Skagen Skipperskole
Anders Andersen er 58 år og forstander for Skagen Skipperskole. Han har mange års erhvervserfaring som sejlende navigatør. Han er uddannet Skibsfører og Fiskeskipper.

Susanne BjerregaardSusanne Bjerregaard, direktør, Danske universiteter
Susanne Bjerregaard er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk fra KU i 1983 med specialet "Glæderne ved den ulykkelige kærlighed – fra Werther og frem". Hun har tidligere været strateg i udviklingsafdelingen for et teleskab og ledede selskabets brugerforsøg med datatrafik. Hun har været sekretariatschef i sammenslutninger af Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) og blev i 2001 offentligt ansat som direktør i Rektorkollegiet.

Jesper OlesenJesper Olesen, universitetsdirektør, Københavns Universitet
Jesper Olesen er uddannet cand.scient.pol. Siden 1. maj 2015 har han været ansat af KU's bestyrelse som universitetsdirektør på Københavns Universitet. Som universitetsdirektør udgør han sammen med rektor, to prorektorer og dekanerne universitetsledelsen. Universitetsdirektøren refererer til rektor. Rektor, de to prorektorer og universitetsdirektøren er som øverste daglige ledelse ansvarlige over for bestyrelsen. Inden han blev ansat som universitetsdirektør, havde han varetaget flere andre administrative lederstillinger, blandt andet i Finansstyrelsen og Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Ingo ØsterskovIngo Østerskov, rektor, KEA
Ingo Østerskov er uddannet cand.merc. og har været rektor på KEA siden 2009. Som rektor har han forestået spaltningen af de videregående uddannelser fra fire erhvervsskoler og etableringen af KEA. Dertil en række bestyrelsesformandsposter i uddannelsessektoren samt formandsposter på foreningsplan.

Brian Bech NielsenBrian Bech Nielsen, rektor, Aarhus Universitet
Brian Bech Nielsen er rektor på Aarhus Universitet. Han var tidligere dekan på Faculty of Science and Technology, Aarhus Universitet. Før han blev dekan, var han institutleder på Institut for Fysik og Astronomi, hvor han i 2007 blev udnævnt til professor i eksperimentel faststoffysik.

Erik AndreassenErik Andreassen, rektor, Maskinmesterskolen Købehavn (MSK)
Erik Andreassen er uddannet maskinmester og har været rektor på MSK siden 2008. Han har flere års erhvervserfaring som leder i industrielle i virksomheder både nationalt og internationalt. Før han blev rektor, arbejdede han en årrække som underviser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00