Analyse af 
Chris Lehmann

Partier forlod forhandlinger mere uenige, end da de mødtes: Derfor trækker aftalen om færre akademikere ud

Tirsdag skiltes partierne bag kandidatreformen uden at have landet en aftale om såkaldt sektordimensionering, der skærer 10,4 procent af optaget på universiteterne. 

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) havde ikke held med at lukke en aftale om universiteternes optag ved forhandlingerne tirsdag aften.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) havde ikke held med at lukke en aftale om universiteternes optag ved forhandlingerne tirsdag aften.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Skal regionale universiteter som SDU og Aalborg Universitet have en særlig beskyttelse, når politikerne beslutter sig for, hvilke universiteter der skal sænke deres optag mest?

Det spørgsmål er – ifølge Altingets oplysninger – et af dem, der kastede grus i forhandlingerne om sektordimensionering tirsdag aften.

Her var det ellers regeringens håb, at der kunne landes en aftale. I stedet skiltes partierne mere uenige end da de mødtes, og uden at have flere møder i kalenderen.

Det er, som i mange politiske forhandlinger, en noget nær umulig øvelse at gøre alle tilfredse. Bemærk, at det tirsdag var det tredje kompromisforslag, regeringen fremlagde

Chris Lehmann
Redaktør, Altinget Forskning

Sektordimensioneringen går ud på, at universiteterne skal optage 10,4 procent færre studerende i fremtiden. Dimensioneringen er en del af aftalen om nye kandidatuddannelser, som SVM-regeringen har indgået med Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative og SF.

Aktuelt forsøger partierne så at blive enige om, hvordan den nedgang i optaget skal fordeles på de enkelte universiteter rundt i landet.

Og det er her, forhandlingerne er gået i stå.

Tirsdag eftermiddag stod det klart, at nogle partier gerne vil beskytte universiteter uden for de store byer – i stedet skal de store by-universiteter gå af med yderligere pladser.

Andre er meget interesserede i at få skåret pladser fra universiteter med mange ledige dimittender. Og andre igen vil gerne have at universiteter, der uddanner eksempelvis ingeniører bliver skåret så lidt som muligt.

Læs også

Fejlslagen strategi?

Det er, som i mange politiske forhandlinger, en noget nær umulig øvelse at gøre alle tilfredse.

Bemærk, at det tirsdag var det tredje kompromisforslag, regeringen fremlagde. Mere end et oppositionsparti fandt det dog mindre spiseligt, end hvad der blev lagt på bordet på første forhandlingsmøde.

Havde uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) tænkt, at en aftale kunne nås hurtigt, da aftalen skulle indgås i en etableret kreds af partier, som er bundet sammen i aftalen om nye kandidatuddannelser?

Måske var håbet endda at lande en aftale så hurtigt, at aktører og universiteters lobbyindsatser ikke kunne nå at komme i omdrejninger og advare mod aftalen?

I skrivende stund, onsdag aften, venter partierne stadig på, at der lander et lovet forslag til et kompromis i deres indbakker

Chris Lehmann
Redaktør, Altinget Forskning

I så fald er den strategi slået fejl.

Nærværende medies debatspalter er fyldt med overvejende negative holdninger til den aftale, politikerne om lidt skal ud og forsvare, og på det sociale medie X er diskussionen om, hvorvidt universiteterne bør være solidariske i stedet for at kæmpe for deres egne individuelle interesser også i gang.

I skrivende stund, onsdag aften, venter partierne stadig på, at der lander et lovet forslag til et kompromis i deres indbakker. Der er ikke planlagt yderligere forhandlingsmøder, og torsdag og fredag afholdes det årlige Uddannelses- og Forskningsmødet i Kolding, hvor aktører og interessenter samles for at diskutere uddannelsespolitik.

Temaet er kunstig intelligens, men dimensioneringsaftalen vil formentlig være et yndet samtaleemne på gangene til mødet, uanset om en aftale lander før, under eller efter mødet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00