EU-Kommisssionen foreslår markant mere til forskning i nyt langtidsbudget

OVERBLIK: EU’s næste syvårsbudget får vokseværk, indfører nye EU-skatter og kommer til at gøre ondt på landmændene, hvis det står til EU-Kommissionen.

EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker tog direkte i Europa-Parlamentet for at fremlægge forslaget til EU's næste syvårs-budget.
EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker tog direkte i Europa-Parlamentet for at fremlægge forslaget til EU's næste syvårs-budget.Foto: Europa-Kommissionen
Kristoffer KvalvikRikke Albrechtsen
Foto: EU-Kommissionen
Foto: EU-Kommissionen

BRUXELLES: ”Et moderne, forenklet og mere fleksibelt” EU-budget. Sådan præsenterede kommissionsformand Jean-Claude Juncker onsdag sin vision for, hvordan Unionen skal bruge sine penge mellem 2021 og 2027. Altinget peger her på, hvad der er nyt:

Budget med lille vokseværk
Det næste EU-budget bliver på 1.135 milliarder euro. Det svarer til 1,11 procent af det samlede EU-bruttonationalprodukt. Dermed sprænges det loft på én procent, som den danske regering er stærkt forhippet på skal blive på plads. Og budgettet vokser, selv om antallet af medlemslande skrumper fra 28 til 27, når briterne forlader klubben.

Det tal er dog beregnet uden at tage hensyn til inflationen over den syvårsperiode, som budgettet dækker. Indregnes den, lyder beløbet på 1.279,4 milliarder euro – altså omkring 9.500 milliarder kroner.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00