Debat

LA: Tæl civilsamfundet med

DEBAT: Når man foretager en samlet vurdering af, hvordan man sikrer en bæredygtig udvikling af hele landet, bør den positive indvirkning på civilsamfundet tælle med. Det skriver Henrik Dahl (LA).

I store byer kalder man den systematiske omsorg for, at civilsamfundet fungerer på en god måde, for ”gentrificering”. Det skriver Henrik Dahl (LA).
I store byer kalder man den systematiske omsorg for, at civilsamfundet fungerer på en god måde, for ”gentrificering”. Det skriver Henrik Dahl (LA).Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Dahl (LA)
Uddannelses- og forskningsordfører

Politikere og andre, der udfolder sig i den politiske biotop, har for vane at udtrykke sig i ret snævre, økonomiske termer.

Det kan man for så vidt ikke indvende noget imod. Folketinget har ret til at vedtage love, der hjemler inddrivelse af skat. Derfor er det kun rimeligt, at de inddrevne midler an­vendes på en husholderisk og forsvarlig måde. Og for at det kan dokumenteres, må man påvise de økonomiske fordele for samfundet ved at gennemføre denne eller hin politik.

Men en gennemført regionalisering af uddannelsessystemet har (idet jeg forudsætter, at fagligheden er i orden) også fordele, der er så komplicerede at måle, at man som regel lader være. Det bliver for dyrt.

Fakta
Fra 28. januar og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på regional videnspredning.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Uddannelsesinstitutioner hører til blandt den type institutioner, der generelt ind­virker positivt på civilsamfundet.

Unge skaber liv
I de større byer, hvor der ligger egentlige universiteter, nyder man godt af mange unge mennesker i tyverne og af mange tilflyttere i det hele taget. Det skaber liv i byen. Det skaber en række former for efterspørgsel, der ellers ville være mindre eller slet ikke eksistere. Og så har tilflytterene altid nye impulser og tilgange med sig. De kan i sjældne tilfælde være negative, men er i alt overvejende grad det modsatte.

Når man foretager en samlet vurdering af, hvordan man sikrer en bæredygtig udvikling af hele landet, bør den positive indvirkning på civilsamfundet tælle med.

Henrik Dahl (LA)
Uddannelses- og forskningsordfører

Samtidig præger korpset af lærere og forskere også området, skønt de er betydeligt færre i antal. De bidrager til foreningslivet og indgår i utallige netværk, hvor deres særlige evner og særlige indstilling til tingene bliver bragt i spil.

Uddannelsesinstitutioner i mindre byer virker på samme måde, selvom det samlede gen­nemslag selvfølgelig bliver mindre i kraft af, at der er færre studerende og lærer­kræfter. Næsten alle bliver dele af lokale netværk og mange også af egentlige foreninger. På den måde høres lokalsamfundets synspunkter af for eksempel lærerne, og lærernes viden og kunnen tilflyder netværket.

Sådanne gevinster er ikke umulige at måle. Men det kan være besværligt og tage tid - hvad der helt lavpraktisk medfører, at det bliver dyrt.

Gentrificering
Når man foretager en samlet vurdering af, hvordan man sikrer en bæredygtig udvikling af hele landet, bør den positive indvirkning på civilsamfundet tælle med. Sammen med de konkrete og målelige økonomiske fordele det stedlige erhvervsliv har af en veluddannet arbejdsstyrke plus de privatøkonomiske fordele, det giver at have en god uddannelse.

I store byer kalder man den systematiske omsorg for, at civilsamfundet fungerer på en god måde, for ”gentrificering”. Derfor kan vi lige så godt være ærlige og sige det, som det er: mindre bysamfund kan have lige så godt af at blive ”gentrificeret”, som mere slidte kvarterer i storbyen har.

Et bredt udvalg af virksomheder og andre typer af institutioner end uddannelses­institutioner bidrager også til gentrificering. Men de gavnlige virkninger af at gennemføre en gentrificering bør man være bevidst om og dermed indregne, når man drøfter de samlede fordele ved, at der er uddannelsesinstitutioner i de mindre byer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00