Mindeord: Fhv. lektor Peder Voetmann Christiansen (76)

Medlemmer af forskningsgruppen IMFUFA på Roskilde Universitet og tidligere kolleger til Peder Voetmann Christiansen skriver mindeover over forskeren, som er gået bort. Han blev 76 år gammel.

Nikita Selvig

Med Peder Voetmanns død har Danmark mistet en af sine mest originale tænkere både om fysikkens semiotiske grundlag og om holistisk matematisk modellering af naturfænomener.

Allerede som ung fysiker og karismatisk underviser på Københavns Universitet, hvor han selv blev uddannet, samlede han en kreds af fysikere, biologer, kemikere, filosoffer og sprogforskere i en forskergruppe, der startede miljødebatten i Danmark. De kaldte det "økofysik" og argumenterede for en "verdensforståelse, der ikke fornægter vores oplevede virkelighed", dvs. de reale naturfænomener i deres sammenhæng - og dog vedkender sig fysikernes rationelle og til tider reduktionistiske fremgangsmåde.

I den sammenhæng og senere som lektor og docent på RUC udviklede Peder Voetmann sin originale induktive og semiotiske tilgang til fysiske fænomener gennem energibåndformalismen som et alternativ til den i nutidsfysikken dominerende deduktive fremgangsmåde fra "First Principles".

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00