Overblik: Så mange studiepladser vil universiteterne lukke efter udflytningsaftale

Flere universiteter har nu fortalt, hvor mange studiepladser, der nedlægges som en udløber af regeringens og Folketingets aftale om færre studiepladser i byerne og flere ude i landet. Altinget giver dig her et overblik over, hvad universiteterne har sagt.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Opdateret d. 29/12 2022 med oplysninger om planerne fra Syddansk Universitet, It-Universitetet, RUC og DTU, samt CBS' justerede plan. Aalborg Universitet offentligør sin plan d. 12/1 2022 og er derfor ikke med her. Artiklen blev oprindeligt udgivet d. 18/11 2021.

De danske uddannelsesinstitutioner skal være mindre i byerne, men have en større tilstedeværelse ude i landet. Derfor har flere danske universiteter meldt ud, hvor mange pladser de vil lukke.

Lukningerne af studiepladser hænger sammen med regeringen og Folketingets aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Aftalen pålægger uddannelsesinstitutionerne i de store byer at reducere optaget med mellem fem og ti procent frem mod 2030. Institutionerne kan dog også oprette et tilsvarende antal uddannelsespladser decentralt.

0:000:00