Debat

Rektor: Kan Kunsten vise vejen?

DEBAT: Stoltheden i forbindelse med åbningen af Kunsten i Aalborg bør danne grobund for unges fremtidige lyst til at blive i regionen. Det mener Lene Augusta Jørgensen, Rektor, Professionshøjskolen UCN.

På professionshøjskolen UCN har vi siden starten i de senere 00’ere haft fokus på udlandet i form af udenlandske studerende hjemme, men også uddannelseseksport til fjerne lande, som et redskab til fortsat udvikling og vækst i regionen. Det skriver rektor Lene Augusta Jørgensen.
På professionshøjskolen UCN har vi siden starten i de senere 00’ere haft fokus på udlandet i form af udenlandske studerende hjemme, men også uddannelseseksport til fjerne lande, som et redskab til fortsat udvikling og vækst i regionen. Det skriver rektor Lene Augusta Jørgensen.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Augusta Jørgensen
Rektor, Professionshøjskolen UCN

I Aalborg ligger et ikonisk byggeri, som netop er genåbnet i nypudset stand. Jeg taler om Kunsten – Museum of Modern Art - som er tegnet af verdensberømte finske Alvar Alto og danske Jean-Jacques Baruël. Et bygningsværk, som udmærker sig ved at være beklædt med marmor, både udvendigt og indvendigt.

Noget som både ved åbningen i 1972 og i dag er noget usædvanligt i vores nordiske klima. Der var opbakning til byggeriet fra de stærke faglige organisationer i Aalborg, da det blev bygget, fordi det også skulle være et kulturhus og i underetagen var der bl.a. mulighed for at servere pølser og andre kioskvarer fra en lem, der kunne åbnes mod parken.

Da det genåbnede for nylig, var der ikke pølser på menuen. I stedet flokkedes kultureliten sammen med gode borgere, politikere og kunstmæcener omkring stedet. Alle stolte over, at vi har en så speciel bygning med international anerkendelse i Aalborg. Når vi så samtidig forstår, at vi også betragtes som en del af en regional udkantsproblematik, er det svært at forstå.

Fakta
Fra 28. januar og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på regional videnspredning.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Gode forudsætninger for tætte forbindelser
I Nordjylland er man vant til at stå sammen. For at løfte i flok og for netop ikke at risikere at Nordjylland bliver en udkant, selvom regionen er lille og ligger langt fra København. Aalborg er det naturlige centrum i regionen, og det, kombineret med en effektiv infrastruktur med en lufthavn tæt på byen, skaber gode forudsætninger for både tætte forbindelser til hovedstad og udland.

Og netop den tætte kontakt til udlandet, det være sig vore nordiske broderlande og andre, er måske vigtigere for regionens udvikling end en lidt inferiør drøftelse i Danmark om, hvad der er centrum og udkant i landet.

I Nordjylland er man vant til at stå sammen. For at løfte i flok og for netop ikke at risikere at Nordjylland bliver en udkant, selvom regionen er lille og ligger langt fra København.

Lene Augusta Jørgensen
Rektor, Professionshøjskolen UCN

På professionshøjskolen UCN har vi siden starten af de senere 00’ere haft fokus på udlandet i form af udenlandske studerende hjemme, men også uddannelseseksport til fjerne lande, som et redskab til fortsat udvikling og vækst i regionen. Den er ikke en udvikling, som er uden vanskeligheder, og vi er lige nu i gang med en større satsning for at sikre både praktikpladser og mere blivende arbejdspladser til vore studerende, som efter endt uddannelse gerne vil blive i Danmark. Og vi tror, at det kan skabe grobund for udvikling og vækst i regionen. På samme måde som en finsk arkitekt har kunnet skabe et byggeri, som i dag betragtes som en lokal juvel, som vi alle er stolte af.

Samfund 4.0
På UCN arbejder vi også med de studerendes kompetence og lyst til at starte egen virksomhed som en del af uddannelsen. Vi har introduceret et begreb vi kalder ”Next Step”, der giver vore studerende mulighed for at komme i praktik i egen virksomhed, eller det de arbejder på skal blive til egen virksomhed. I praktikperioden understøtter vi de studerendes behov for hjælp til at realisere deres mål. Vores indsats omkring entreprenørskab har et primært sigte på at motivere de studerende til at starte egen virksomhed.

Erfaringer fra bl.a. Tyskland viser, at motivation og arbejde med at skabe egen virksomhed også kan lede til, at man får bedre fodfæste på det eksisterende erhvervsliv. Enten fordi man tilknyttes freelance eller på andre lignende vilkår, som på sigt skaber nye karrieremuligheder. Det gælder udlændige eller andre, som har svært ved at koble sig på det danske arbejdsmarked.

Vores opgave som både videns- og uddannelsesinstitutioner er fremadrettet ikke blot at tænke i, hvordan vi kan understøtte det eksisterende. I stedet skal vi have mod til at bevæge os i ind i samfund 4.0 og samtidig motivere og orientere vore studerende i nye retninger. De har trods alt for manges vedkommende 60 år foran sig på et arbejdsmarked, som vi ikke kender i dag. Måske Kunsten kan vise vejen?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00