Debat

S: Fri forskning er en god investering

DEBAT: Satsningen på fri forskning har i høj grad været med til at finde løsninger på de samfundsmæssige udfordringer, som vi står over for. Men forskningen kan gøres endnu mere fri og gennemsigtig, skriver Jeppe Bruus (S).

Satsningen på den frie forskning har været en god investering, men der er stadig plads til forbedringer. Det skriver Jeppe Bruus (S).
Satsningen på den frie forskning har været en god investering, men der er stadig plads til forbedringer. Det skriver Jeppe Bruus (S).Foto: Kilde: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Bruus (S)
Ordfører for forskning og videregående uddannelser

Fri forskning er helt afgørende for den fortsatte udvikling af vores velfærdssamfund. Både i den private og den offentlige sektor.

Derfor har vi også god grund til at være både tilfredse med og stolte over de seneste evalueringer, som vi har modtaget af Danmarks Grundforskningsfond og Det Frie Forskningsråd (DFF). Det vidner om, at vores satsning på fri forskning i høj grad er med til at finde løsninger på de samfundsmæssige udfordringer, som vi står over for. Og er med til at skabe vækst, job og velfærd.

Forudsætningen for den frie forskning er, at den netop er fri. Men også, at der er åbenhed og gennemskuelighed omkring, hvordan midlerne anvendes, og hvilke resultater forskningen kaster af sig.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Plads til forbedringer
Den netop offentliggjorte evaluering af DFF viser, at fri forskning er en god investering. Men på trods af den gode evaluering, må vi ikke blive magelige. Derfor synes jeg, der er et par elementer i evalueringen, som er særligt interessante at hæfte sig ved.

For det første DFF's strukturelle placering. DFF er allerede et selvstændigt forskningsråd, som også arbejder uafhængigt af ministeriet - til trods for placeringen i ministeriet. Jeg ønsker, at DFF fortsat skal være uafhængigt. Derfor virker det oplagt, at vi tager en diskussion, om vi også fremadrettet sikrer denne uafhængighed ved den nuværende placering.

Den netop offentliggjorte evaluering af DFF viser, at fri forskning er en god investering. Men på trods af den gode evaluering, må vi ikke blive magelige.

Jeppe Bruus (S)
Forskningsordfører

For det andet synes jeg, det er relevant, at DFF ser på, hvordan den frie forskning kan gøres endnu mere gennemsigtig og endnu mere fri. I evalueringen udtrykkes en efterspørgsel på endnu mere oplysning og kommunikation om, hvad DFF fører med sig af betydning for samfundet. Og efterspørgsel på en kommunikation, som kan understrege DFF som en selvstændig enhed.  Det vil jeg gerne opfordre DFF til at gøre. Jeg mener, at DFF's gode resultater skal længere ud over rampen. Der er meget at være stolt af.

Forskel på S og V
Som socialdemokrat, er jeg glad for og stolt over, at vi lykkedes med at fastholde bevillingerne til DFF i de netop overståede forhandlinger om forskningsreserven.

For selvom, der er stor politisk konsensus på Christiansborg om forskningspolitikken, var dette et af de områder, hvor der var forskel på de politiske prioriteringer mellem Socialdemokraterne og Venstre. Venstre ønskede at skære i midlerne til DFF. Det mener jeg og socialdemokraterne er forkert. Vi ønsker at give DFF den bedst mulige arbejdsramme, og derfor har vi ikke ønske om at skære i bevillingerne til rådet.  Fordi fri forskning er en god investering. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00