Debat

V: Kommercialiser forskningen

DEBAT: De videregående uddannelser skal orienteres imod arbejdsmarkedets behov, så de bliver mere samfundsrelevante og skaber værdi og innovation ude i virksomhederne, mener Anni Matthiesen (V), uddannelses- og forskningsordfører.

Forskningen skal kommercialiseres, så der skabes vækst og arbejdspladser, skriver Anni Matthiesen (V), uddannelses- og forskningsordfører.
Forskningen skal kommercialiseres, så der skabes vækst og arbejdspladser, skriver Anni Matthiesen (V), uddannelses- og forskningsordfører.Foto: Pressefoto
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen (V)
Uddannelses- og Forskningsordfører

For mig er der ikke nogen tvivl om, at en af de væsentligste prioriteter på forskningsområdet er at skabe en bedre sammenhæng mellem forskere og erhvervslivet. Når vi anvender så mange penge på forskning og uddannelse, er det meget vigtigt, at de penge er med til at skabe arbejdspladser og vækst og innovation i virksomhederne.

Universiteterne har her to hovedroller. Den ene er at uddanne dygtige kandidater til virksomhederne, så de kan vækste. Og den anden er at satse på forskning, som kan anvendes af virksomhederne.

For så vidt angår kandidaterne, skal vi undgå, at der er et mismatch mellem de kandidater, som universiteterne uddanner, og de, der efterspørges i erhvervslivet. Generelt set bliver der uddannet for få fra de tekniske uddannelser - især ingeniører. Mens der på andre områder uddannes så mange, at det er svært for kandidaterne at komme til at bruge deres uddannelse. Det gælder for eksempel humanistiske kandidater.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Tættere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv
Det er også årsagen til, at der står i regeringsgrundlaget, at de videregående uddannelser skal orienteres mod arbejdsmarkedets behov, og at vi vil indføre mere praksisnær undervisning på de videregående uddannelser.

For så vidt angår forskningen, er kvaliteten af forskningen på de danske universiteter på internationalt topniveau, men vi er stadig for dårlige til at anvende forskningen i virksomhederne og omsætte den til nye produkter. Forskningen skal kommercialiseres, så der skabes vækst og arbejdspladser.

Der skal være et tættere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

Anni Matthiesen (V)
Uddannelses- og Forskningsordfører

Der skal være et tættere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv. Universiteterne skal tilrettelægge deres forskningsaktiviteter, så egenfinansieringen øges. Det kan f.eks. ske ved øget kommercialisering eller tiltrækning af midler fra virksomheder eller fonde.

Desuden skal forskningsmidlerne prioriteres, så de understøtter danske styrkepositioner og erhvervslivets behov. Det kunne for eksempel være områder såsom naturvidenskab, teknologi, sundhed og fødevarer.

Forskningen skal altså gøres mere samfundsrelevant og skabe værdi og innovation ude i virksomhederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00