Annoncørbetalt indhold

Se danskernes tillid til sundhedssystemet

Tilliden til sundhedssystemet falder, men ligger fortsat på et højere niveau end før Covid-19-pandemien. Danskerne peger på tryg og sikker behandling som årsag til den høje tillid. Det viser en ny tillidsmåling, som PwC har udarbejdet i samarbejde med Epinion.

Foto: PwC
PwC

PwC har i samarbejde med Epinion foretaget en ny tillidsmåling, hvor ca. 1.500 danskere har svaret på spørgsmål om tillid til hinanden og til deres omverden. Målingen viser, at danskernes tillid til sundhedssystemet er faldet fra indekstal 69 i 2022 til indekstal 67 i 2023 (på en skala fra 0-100). Til sammenligning lå det på hhv. 71 og 73 under COVID-19-pandemien i 2020 og 2021, mens det lå på 64 i 2019.

Foto: Illustration fra undersøgelsen, Tillidsbarometer 2023.

“Vores tillidsbarometer viser, at tilliden til sundhedsvæsenet i de seneste to år er faldet, ligesom vi ser det på andre velfærdsområder. Det skal dog ses i lyset af, at danskernes tillid til sundhedssystemet under COVID-19 lå historisk højt, og selvom tilliden er faldet de seneste to år, ligger den stadig over niveauet fra før pandemien,” fortæller Flemming Christiansen, partner og leder af healthcare i PwC.

Tryg og sikker behandling trækker tilliden op
Tillidsmålingen viser, at 77 % af de danskere, der har høj tillid til sundhedssystemet, peger på tryg og sikker behandling som årsag hertil, mens 67 % fortæller, at deres høje tillid skyldes en generel høj kvalitet i sundhedssystemet. Når man ser på danskere med lav tillid til sundhedsvæsenet, peger langt de fleste på mangel på personale og ressourcer (77 %) og lange ventetider for behandling (76 %) som årsager til dette.

Foto: Illustration fra undersøgelsen, Tillidsbarometer 2023.

Det kalder på nye måder at tilrettelægge indsatsen på, så der leveres mest mulig sundhed til danskerne med de ressourcer, der er til rådighed, og hvor der samtidig er høj medarbejdertilfredshed og trivsel, understreger Flemming Christiansen.

“Det er meget positivt, at danskerne generelt føler sig i trygge og kompetente hænder i det danske sundhedssystem. Der er dog heller ingen tvivl om, at sundhedsvæsenet står over for væsentlige udfordringer i disse år, som i høj grad handler om vanskeligheder med at kunne uddanne og rekruttere tilstrækkeligt med medarbejdere til at løfte en voksende behandlings- og plejemæssig indsats i lyset af bl.a. flere ældre og multisyge,” forklarer Flemming Christiansen og fortsætter:
“Det kalder på nye måder at tilrettelægge indsatsen på, så der leveres mest mulig sundhed til danskerne med de ressourcer, der er til rådighed, og hvor der samtidig er høj medarbejdertilfredshed og trivsel,” understreger Flemming Christiansen.

Han henviser også til PwC’s måling blandt ledere i den offentlige sektor fra maj 2023, hvor 9 ud af 10 ledere tilkendegav, at de jævnligt oplever, at det er vanskeligt at rekruttere medarbejdere med de rette kompetencer.


Læs resultaterne fra undersøgelsen her

 

Fakta

Om undersøgelsen
Analysen er foretaget af Epinion på vegne af PwC i 4. kvartal 2023 og er baseret på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 1.500 danskere. Analysen er gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskere mellem 18-80 år. Tillidsbarometeret præsenterer resultater og udvikling i form af indekstal. Alle indeks for et givent overordnet tillidsparameter er lavet på baggrund af gennemsnit af de underliggende parametre, der danner indekset. De konstruerede indeks benyttes således til at sammenligne hvert enkelt parameter i indekset.

0:000:00