Om  
Thomas Egebo

Mindeord om juridisk direktør i Energinet Anette Ikast (61)

Mangeårig juridisk direktør i statens Energinet, cand.merc.jur. Annette Ikast, Middelfart, er død af kræft, kun 61 år, og Thomas Egebo og Torben Thyregod, der er administrerende direktør og finansdirektør i Energinet, har skrevet mindeord.

Annette Ikast - en kæmpe ekspertise i den danske energiverden gennem årtier - er alt for tidligt gået bort efter en aggressiv kræftsygdom.

Hun var nok ikke kendt i den brede offentlighed, men hendes fingeraftryk på Danmarks el- og gasforsyning og grønne omstilling kan ses alle vegne – både i de regler og de fysiske anlæg, som omgiver os - og hendes betydning for Energinet og dermed også det danske samfund kan ikke overvurderes.

Hun blev uddannet cand.merc.jur. og kom efter nogle år ind i energiverdenen. Hun var fra sit job i Elkraft en af drivkræfterne mod dannelsen af ét statsligt selskab for el- og gastransmission i 2005, Energinet.

Hun har gennem sit virke været hovedaktør i utallige milliardinvesteringer og udbygninger af Danmarks energiinfrastruktur, har gennemført fusioner, opkøb og selskabsdannelser og deltaget i talløse forhandlinger om alt fra politisk regulering til milliardkøb af anlæg til el- og gassektoren. Alt sammen noget, der har skabt det fundament, fremtidens grønne energisystem kommer til at hvile på.

Annette Ikast kunne huske alle vigtige regelændringer, rationaler og kontrakter, men fortabte sig ikke i detaljerne. Hun var til de store linjer og principper, og samtidig klar til at finde konkrete og pragmatiske løsninger for de mange og store forandringer, som Energinet og den danske energiverden har gennemgået.

Hun var med i overvejelser, forhandlinger og implementeringer, men formåede samtidig at se frem og kunne ofte se det, vi andre endnu ikke kunne skimte. Med sin fremsynethed har hun været en vigtig medudvikler af Energinet og hele sektoren.

Hverken vi, der var ledere for hende, eller de mange kolleger, hun var leder for, var i tvivl om, hvor Annette Ikast stod. Hun havde en bramfri, ligefrem tilgang til opgaver og kolleger, men var samtidig utrolig omsorgsfuld. Både faglig og personlig omsorg var en mærkesag. Hun kærede sig om kollegernes familie og velfærd.

Hun var meget optaget af ledelse, men praktiserede det på sin helt egen både professionelle og meget uautoritære måde. Medarbejderne var aldrig i tvivl om, at Annette Ikast havde deres ryg.

I en stadig flygtigere verden kan få som Annette Ikast siges at afspejle et firmas DNA – hun var firmaets kvinde, og det var hendes ønske at være det helt til det sidste. Da sygdommen udviklede sig, og hun trådte tilbage fra direktørposten, fortsatte hun efter eget ønske med at bidrage og være sammen med sine kolleger.

Få har som hende gået ind i høj som lav med træsko og sat så dybe positive aftryk – både fagligt og menneskeligt.

Alt dette er vi hende dybt, dybt taknemmelig for.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00