Mona Juul
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Ser ministeren potentiale i forskningsprojekter, der har til formål at undersøge muligheden for CO2-lagring gennem mineraliseringsprocesser?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Spørgsmål 297

Ser ministeren potentiale i forskningsprojekter, der har til formål at undersøge muligheden for CO2-lagring gennem mineraliseringsprocesser? Der kan f.eks. henvises til Island, hvor man omdanner CO2 til sten via mineralisering af CO2´en (»Her suger de CO2 ud af luften – og her forvandler de CO2 til sten«, www.nordeafunds.com, den 10. august 2023).

Og vil ministeren foretage ændringer for at gøre det lettere at forske i og iværksætte CO2-lagring gennem mineraliseringsprocesser i Danmark?

Svar fra torsdag den 7. marts 2024

Jeg ser bestemt potentiale i forskningsprojekter, der har til formål at undersøge muligheden for C02 -lagring gennem mineraliseringsprocesser. Det islandske projekt ’Carbfix’, der henvises til i dit spørgsmål, har bekræftet potentialet. Derfor blev det også skrevet ind i Aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark af 20. september 2023, at ’[a]ftalepartierne fremover [er] åbne for nye lagringsmuligheder og teknologier, der kan understøtte sikker og miljømæssigt forsvarlig lagring af C02 ’.

Mit ministerium har været i kontakt med deres islandske kollegaer, der bekræfter, at reguleringen af C02 -lagring gennem mineraliseringsprocesser er den samme som for C02 -lagring gennem øvrige teknologier – også i Island. Denne regulering følger EU’s CCS-direktiv, som Island implementerede som følge af deres medlemskab af Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA).

Forudsætningerne for at gennemføre forskningsprojekter, der har til formål at undersøge muligheden for C02 -lagring gennem mineraliseringsprocesser, er således de samme i Danmark som i Island fsva. det juridiske grundlag. For at understøtte nye lagringsmuligheder og teknologier er mit ministerium, i tråd med den politiske aftale, fortsat åbne for at stille vejledning til rådighed om, hvordan rammerne for C02 -lagring i Danmarks skal forstås.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00