Pind vil forbedre hjælpen til voldtægtsofre

UDSPIL: Med seks initiativer vil justitsminister Søren Pind (V) gøre indsatsen mod voldtægt og hjælpen til ofrene bedre. Udspillet høster ros fra oppositionen.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Kaasgaard

For nyligt foreslog Søren Pind (V) at hæve straffen for voldtægt. Nu er justitsministeren så klar med en pakke, der skal styrke hjælpen til ofre for voldtægt.

'Respekt for voldtægtsofre' hedder udspillet, der bliver præsenteret onsdag.

”Voldtægt er et af de mest krænkende og traumatiserende overgreb, som et menneske kan udsættes for. Jeg præsenterer nu en række initiativer, som vil betyde, at voldtægtsofrene får en større sikkerhed for, at de i mødet med myndighederne får den bedste behandling, og at deres sager bliver håndteret professionelt,” siger Søren Pind i en pressemeddelelse.

Centralt i udspillet er en bedre og mere koordineret håndtering af anmeldelser af voldtægt. Der skal udarbejdes nye retningslinjer på det område, og i løbet af 2016 vil politiet køre en kampagne, der skal opfordre særligt udsatte målgrupper til at anmelde voldtægt.

Jeg synes det er godt arbejde og viser at det politiske pres som vi har lagt og det fokus der har været fra medier og organisationers side, har hjulpet.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Retsordfører

Et af de seks initiativer har fokus på bistandsadvokater, der rådgiver ofre i sagsforløbet. Fremover vil ofre blive sat i kontakt med en bistandsadvokat, inden de beslutter sig for, om de ønsker bistand.

Glæde i SF
Hos SF er der glæde over, at justitsministeren kommer med udspil på området.

I oktober fremlagde partiet selv seks punkter, hvor indsatsen for voldtægtsofre kunne forbedres. Retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) ser justitsministerens udspil som en imødekommelse af SF-forslagene.

”Jeg er meget glad for at Justitsministeren har lyttet. Punkt for punkt har han imødekommet vores forslag, som jo også har været ønsker fremsat af de organisationer der arbejdet med området. Jeg synes det er godt arbejde og viser at det politiske pres som vi har lagt og det fokus der har været fra medier og organisationers side, har hjulpet. Så det er et rigtig godt udgangspunkt,” siger hun i en pressemeddelelse.

Også Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er klar med ros til justitsministeren:

"Jeg er særligt glad for, at politiets indsats og håndtering af sagerne kommer under kraftig forandring, at bistandsadvokatordningen forbedres til ofrenes fordel, så de har ordentlig støtte, og at der kommer både kampagner og fremtidig opfølgning. Jeg vil faktisk kalde det et kæmpe fremskridt fra Søren Pinds side."

Onsdag formiddag mødtes Søren Pind med Folketingets partier, og senere på dagen præsenterer han udspillet i et pressemøde.

Dokumentation

Udspillets seks initiativer

1. Politiets håndtering af sager om voldtægt strømlines
Der udarbejdes centrale retningslinjer for modtagelse og behandling af anmeldelser om voldtægt.
Retningslinjerne kommer til at betyde, at der som udgangspunkt skal foretages en række minimumsskridt i forbindelse med en sag om voldtægt. Retningslinjerne vil af samme årsag kunne medføre en øget gennemsigtighed i, hvad man kan forvente som anmelder i en sådan situation.
Desuden vil der blive gennemført en midlertidig registreringsordning for afviste anmeldelser om voldtægt.
På den måde vil der dels kunne tilvejebringes et mere præcist billede af, hvor stor en andel anmeldelser, der afvises, dels vil registreringen understøtte anklagemyndighedens muligheder for at føre tilsyn på området.
Herudover vil området blive et af Rigspolitiets moniterings- og analyseområder, hvilket vil sikre politiet et samlet, nationalt overblik på området.
De nævnte tiltag vil blive fulgt op af et styrket ledelsesmæssigt og kulturelt fokus i politiet.

2. Fokus på politiets og anklagemyndighedens uddannelse
Politiets og anklagemyndighedens uddannelser indeholder allerede på både grund- og efteruddannelsen undervisning i både offerhåndtering og afhøring af sårbare vidner.
Politiet vil i de kommende år blive undervist i en styrket kognitiv afhøringsmodel, der skal sikre, at ofrene får endnu bedre mulighed for at forklare hændelsen med egne ord.
Anklagemyndigheden vil desuden i 2016 gennemgå grunduddannelsen for anklagere. Anklagemyndigheden vil i den forbindelse sørge for, at der fortsat er et stærkt fokus på afhøring af bl.a. voldtægtsofre og andre sårbare personer.

3. Bistandsadvokaternes rolle styrkes

Bistandsadvokaterne har en vigtig funktion – både med at føre offeret ordentligt gennem sagen og med at understøtte, at alle relevante oplysninger fra forurettede kommer frem under en efterforskning og en eventuel retssag. Bistandsadvokaternes rolle styrkes derfor ved at indføre særlige bistandsadvokatlister, så man har et klart overblik over, hvilke advokater, der faktisk fungerer som bistandsadvokater.
Derudover styrkes bistandsadvokaternes rolle ved at sikre, at der er etableret kontakt til en bestemt bistandsadvokat, før offeret præsenteres for muligheden for at lade sig bistå, og ved at sørge for, at bistandsadvokaternes rolle i forbindelse med straffesagen understøttes tilstrækkeligt.

4. Politiet iværksætter en anmeldelseskampagne på voldtægtsområdet

Det er en helt grundlæggende forudsætning for politiets håndtering af sager om voldtægt, at sagerne kommer til politiets kendskab.
Politiet iværksætter derfor i løbet af 2016 en anmeldelseskampagne, der opfordrer ofre for voldtægt til at anmelde det til politiet.
Kampagnen vil bl.a. fokusere på, hvor grænserne går, og hvad man bør anmelde. Kampagnen vil blive tilrettelagt således, at den navnlig sigter mod de særligt udsatte målgrupper.

5. Voldtægtsområdet følges endnu tættere

For at sikre, at der løbende holdes øje med udviklinger og tendenser på området, oprettes en række fora, der skal beskæftige sig med den generelle håndtering af sager om voldtægt.
Der oprettes således et rådgivningsforum med deltagelse af politiet, anklagemyndigheden og centrale aktører på området, der har til opgave at udveksle erfaringer vedrørende udvikling på området, ny viden og nye initiativer. Rådgivningsforummet forventes at mødes to gange årligt.
En faglig ekspertgruppe bestående af efterforskere og anklagere, der gennem uddannelse og erfaring har opnået særligt kendskab til sager om voldtægt, vil blive nedsat med henblik på at kunne udveksle best practices. Ekspertgruppen vil desuden løbende kunne bidrage til videreudviklingen af de nationale retningslinjer for håndteringen af sager om voldtægt.
Anklagemyndigheden vil i forbindelse med gennemførelsen af deres tilsyn også i 2016 have et særligt fokus på politikredsenes behandling af sager om voldtægt.

6. Gerningsmandens profil skal kortlægges
Justitsministeriet vil udover strafskærpelse og offerinitiativer som et tredje spor gennemføre en gerningsmandsundersøgelse, der har til formål at tegne et billede af gerningsmændene på sædelighedsområdet. Undersøgelsen vil være forankret i Justitsministeriet med inddragelse af andre relevante ministerier og aktører.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00