Smal konkurrence-analyse møder bred kritik

REGULERING: Hverken advokater, Forbrugerrådet eller domstole er tilfredse med, at en snæver gruppe af ministerielle embedsmænd skal afgøre behovet for mere konkurrence i advokatbranchen.

Der kan være behov for at skabe mere konkurrence i advokatbranchen mener regeringen og de øvrige partier bag forårets vækstpakke.
Der kan være behov for at skabe mere konkurrence i advokatbranchen mener regeringen og de øvrige partier bag forårets vækstpakke.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Justitsminister Karen Hækkerup (S) møder skarp kritik, efter hun har nedsat en arbejdsgruppe, der skal analysere, om og hvordan reguleringen af advokatbranchen kan ændres for at skabe bedre konkurrence.

Arbejdsgruppen består udelukkende af embedsmænd fra Finans-, Jusitits- samt Erhvervs- og Vækstministeriet. En sammensætning, der særligt er faldet Advokatsamfundet og Danske Advokater for brystet.

”Når man skal lave en analyse af lige nøjagtigt advokatreguleringen, så er det helt afgørende, at man også inddrager de organisationer, som ved noget om området. Derfor er det særdeles beklageligt, at man ikke inddrager de vigtigste aktører,” siger Advokatsamfundets generalsekretær,Torben Jensen.

Han peger på, at udover repræsentanter fra advokatbranchen burde også forbrugere, domstole og erhvervslivet inddrages i arbejdet med at forberede eventuelle ændringer i reguleringen af branchen. Derfor opfordrer han justitsministeren til at genoverveje udvalgets sammensætning.

Fakta
Analyse af konkurrencen i advokatbranchen

Beslutningen om at gennemføre en analyse af konkurrencevilkårene i advokatbranchen stammer fra aftalen om en vækstpakke 2014.

I regeringens udspil fra maj fremgår det, at regeringen vil igangsætte en analyse af reguleringen af advokatbranchen med henblik på at afdække mulighederne for at understøtte lavere priser og øget kvalitet gennem styrket konkurrence.

Regeringen har i den forbindelse nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Justits-, Finans- samt Erhvervs- og Vækstministeriet.

Arbejdsgruppen var reelt set planlagt inden, der blev indgået aftale om en vækstpakke. I hvert fald er dens kommissorium  dateret tilbage til marts. Af kommissoriet fremgår det, at arbejdsgruppen blandt andet skal:

'Tilvejebringe analysegrundlaget for en modernisering af reguleringen af advokatbranchen med fokus på at øge konkurrencen.'

Herudover skal arbejdsgruppen også 'komme med forslag til justeringer af eksisterende regulering samt øvrige konkurrenceforbedrende tiltag.'

Læs hele kommissoriet

Retssikkerheden bekymrer
Det samme gør Danske Advokater, der er i sit svar på en indledende høring stiller sig ”uforstående” overfor regeringens afvisning af at inddrage branchen direkte i arbejdsgruppen.

Da man senest for ti år siden havde et politisk initieret arbejde med at se på konkurrencen mellem landets advokater, var det baseret på et anderledes bredt sammensat udvalg. Her sad både advokaternes organisationer, repræsentanter fra domstolene, erhvervslivet og forbrugerne med.

Vi er meget bekymret for, at man bare går ind og på baggrund af en analyse beslutter sig for lovændringer, uden at forarbejdet er gjort ordentligt.

Torben Jensen
Generalsekretær for Advokatsamfundet

Det eneste, der fremgår om inddragelse af eksterne parter i forbindelse med den nuværende arbejdsgruppes analyser, er gruppens kommissoriums ord om, at den ”efter behov” kan inddrage advokatbranchen i sit arbejde.

Netop den løse forpligtigelse til at lade andre synspunkter end embedsmændenes egne komme til orde får advokaternes organisationer til at frygte, at eventuelt kommende lovændringer ikke bliver ordenligt forberedt.

”Vi er meget bekymret for, at man bare går ind og på baggrund af en analyse beslutter sig for lovændringer, uden at forarbejdet er gjort ordentligt. Så risikerer man at ende med en ordning, som dybest set ikke tilgodeser retssikkerhedsmæssige hensyn,” siger Torben Jensen fra Advoktsamfundet.

0:000:00