Hjort vil ikke sætte beløb på digitale besparelser

DIGITALISERING: Den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi skal spille en ’nøglerolle’ i effektiviseringen af den offentlige sektor. Regeringen vil dog ikke sætte kroner på det økonomiske potentiale.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har store forventninger til, hvor meget nye og smartere digitale løsninger vil effektivisere den offentlige sektor.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har store forventninger til, hvor meget nye og smartere digitale løsninger vil effektivisere den offentlige sektor.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kim Rosenkilde

En del af problemet er, at det, Folketinget vedtager, bliver vedtaget uden nogen tanke på, om det kan passe ind i en digitalisering.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Finansminister

Mellem to og fire milliarder kroner.

Så meget forventede tidligere finansminister Bjarne Corydon (S), at han kunne spare den offentlige sektor for med et digitalt ”kinderæg.”

Chokoladeægget var Corydons metafor for en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, som han aldrig nåede at realisere på grund af sidste års folketingsvalg.

Dokumentation

Gevinster ved digitalisering

Den tidligere fællesoffentlige digitaliseringsstrategi løb fra 2011 til 2015. Ifølge Digitaliseringsstyrelsens opgørelse har den frigjort godt 2,2 milliarder kroner i den offentlige sektor.

Gevinsterne er primært høstet gennem følgende initiativer:

  Gevinst i mio. kr.
Obligatorisk digital selvbetjening 572
Digital post 963
Strategi for digital velfærd 544
eIndkomst 99
Nye opgaver til Udbetaling Danmark 22


Kilde: Digitaliseringsstyrlsen


Rigsrevision sår tvivl om besparelser

Rigsrevisionen har imidlertid sået tvivl om de reelle gevinster ved først og fremmest indførelsen af digital post.

Ifølge revisionen har staten i praksis kun indhøstet 1/5 del af de forventede statslige besparelser. Samtidig slår revisionen fast, at realiseringen af kommunernes del af besparelserne var mere usikre end de statslige. I forhold til denne del af potentialet har staten dog indhøstet omkring 250 millioner kroner ved at reducere kommunernes bloktilskud.

Læs Rigsrevisionens beretning om offentlig digital post


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00