Tranæs om ”problematiske” afgørelser fra Ankestyrelsen: Lovgivere skal sikre sig, at de får det, de ønsker

Med en rammelov som serviceloven er det vigtigt, at politikerne holder øje med, om borgernes rettigheder udvikler sig i tråd med de politiske intentioner. Særligt når man også har indført en budgetlov, siger formanden for regeringens ekspertudvalg på socialområdet, Torben Tranæs.

Ifølge formanden for regeringens ekspertudvalg på socialområdet, forskningsdirektør Torben Tranæs, så har danske lovgivere en særlig forpligtigelses til at holde øje med om borgernes rettigheder udvikler sig i tråd med, hvad der ønske politisk. For når kommunerne skal bruge flere penge, kan sociallovgivning kollidere med budgetloven.<br>
Ifølge formanden for regeringens ekspertudvalg på socialområdet, forskningsdirektør Torben Tranæs, så har danske lovgivere en særlig forpligtigelses til at holde øje med om borgernes rettigheder udvikler sig i tråd med, hvad der ønske politisk. For når kommunerne skal bruge flere penge, kan sociallovgivning kollidere med budgetloven.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

I årevis har kommuner rettet kritiske røster mod Ankestyrelsen for at træffe afgørelser, som er med til at udvide udsatte borgers rettigheder og dermed drive de sociale udgifter op.

Og i takt med at styrelsen har truffet stadig flere afgørelser, så har kommuner på samme måde peget på, at de får stadig mindre manøvrerum til at bestemme, hvilke konkrete indsatser de lokalt vælger at give borgerne.

Den problemstilling har også fundet vej til regeringens såkaldte ekspertudvalg på socialområdet, der i starten af april afleverede sin afsluttende rapport til social- og boligminister Pernille Rosenkratz-Theil (S).

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00