Wendelboe: Det var en meget lille sag

INTERVIEW: KL’s administrerende direktør Kristian Wendelboe mener ikke, at der er tvivl om, at KL burde forholde sig til dele af Carl Holst-sagen. Men påstand om hans kendskab til egentlig juridisk rådgivning i sagen kalder han direkte løgn.

KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe, ser intet problem i, at KL tog kritisk stilling til et centralt juridisk dokument i Region Syddanmarks sag mod tidligere forsvarsminister og regionrådsformand, Carl Holst.
KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe, ser intet problem i, at KL tog kritisk stilling til et centralt juridisk dokument i Region Syddanmarks sag mod tidligere forsvarsminister og regionrådsformand, Carl Holst.Foto: /ritzau/Per Folkver
Kim Rosenkilde

Der er intet fordækt eller odiøst i, at KL gik kritisk til et centralt juridisk dokument i Region Syddanmarks undersøgelse af visse af venstrepolitikeren Carl Holsts dispositioner i sin tid som regionrådsformand.

I hvert fald ikke hvis man spørger manden bag beslutningen.

KL’s administrerende direktør Kristian Wendelboe, der for godt to år siden personligt satte foreningens chefjurist til at pille et notat fra hinanden, som advokatselskabet Kromann Reumert havde udarbejdet for Region Syddanmark.

”Der var nogle ting i det her notat, som vi simpelthen mener er lodret forkerte,” siger Kristian Wendelboe.

Min overvejelse er så, om vi skal hjælpe ham med at sige, at de her ting er forkerte. Og ja, det skal vi da.

Kristian Wendelboe
Administrerende direktør for KL

Han blev efter eget udsagn selv ringet op af Carl Holst, der ikke mente, at forskellige konklusioner i en lækket version af det endnu ikke færdiggjorte notat holdt vand.

Klap det ned
Konkret drejede det sig blandt andet om regionsrådsformandens ret til at holde et bestemt antal aviser, at deltage i visse kurser og embedsapparatets hjælp til at skrive politiske taler.

”Min overvejelse er så, om vi skal hjælpe ham med at sige, at de her ting er forkerte. Og ja, det skal vi da. Så jeg får fat i vores chefjurist og siger, at han skal ’klappe’ det notat ned,” siger Kristian Wendelboe.

Ifølge ham var der tale om en mere eller mindre standardreaktion på en henvendelse fra et folketingsmedlem.

”Jeg ved ikke, hvor mange gange om dagen, der ringer en folketingspolitiker og spørger, om vi kan svare på nogle få og simple spørgsmål. Der er virkelig mange folketingspolitikere, som ringer herind med spørgsmål,” siger Kristian Wendelboe.

Ikke et ord om formænds rolle
Men er det også hverdagskost, at en højt profileret regeringspolitiker, som er ude i et stort politisk stormvejr, ringer direkte til dig og beder om KL’s hjælp?

”Der er ikke så mange, der ringer direkte til mig. Men Carl har den egenskab, at han havde været næstformand i Danske Regioner, mens jeg var direktør samme sted. Så han havde i hvert fald mit nummer,” siger Kristian Wendelboe.

”Så på den måde er der ikke noget usædvanligt i det. Og det var jo en lille sag. Det her er jo rygmarvsviden for vores kommunejurister. Så jeg tænkte, at det notat måtte de hurtigt kunne hakke i stykker,” siger Kristian Wendelboe.

Kristian Wendelboe vil ikke kommentere på, hvorvidt hans beslutning om at lade KL’s jurister se på Region Syddanmarks advokatundersøgelse i Carl Holst-sagen var afstemt med KL’s formænd, Martin Damm (V) og Jacob Bundsgaard (S).

”Jeg kan ikke kommentere på, hvad der bliver sagt i formandsskabet eller hvad jeg taler med formand og næstformand om. Det vil jeg aldrig nogensinde kommentere på,” siger Kristian Wendelboe.

Bestyrelsen orienteret på bagkant
Men han peger på, at den øvrige bestyrelse blev orienteret skriftligt i december 2016, da det stod klart, at en medarbejder fra den juridiske afdeling påstod, at han og hans chef var arbejdet videre med Carl Holst-sagen.

Ifølge den senere afskediget medarbejder var han efter instruktion fra chefen for den juridisk afdeling fortsat med at bidrage til Carl Holsts advokats arbejde med sagen.

”Vi havde et punkt på dagsorden om sagen både i november og december i bestyrelsen. I november var det mundtligt, og på det tidspunkt kendte vi ikke den fulde Carl Holst-vinkel. Men det gjorde vi i december, og der er det med i den skriftlige fremstilling,” siger Kristian Wendelboe.

Den juridiske chef forlod selv sin stilling, da den større sag om økonomisk overforbrug i hans afdeling begyndte at rulle. I september blev han politianmeldt i sagen af KL.

Det er blevet anført, at den juridiske chef skulle have sagt, at det fortsatte arbejde med Carl Holst-sagen skete efter ordre fra direktør Kristian Wendelboe. Er det rigtigt?

”Jeg har hele tiden sagt til den juridiske chef, at det, KL havde interesse i, det var det der notat. Und nichts weider. Det var det, vi kunne hjælpe med,” siger Kristian Wendelboe.

Bevidst løgn
Men snakkede du ikke med den pågældende chef om den her sag?

”Jeg har ikke spurgt ham direkte til sagen. Men på et tidspunkt fik jeg indtryk af, at han var blevet gode venner med Carl Holst. Og det må han jo selv om,” siger Kristian Wendelboe.

”Jeg havde ingen viden om, hvad der efterfølgende er sket, eller hvem der var involveret. Og eftersom ingen har journaliseret noget i sagen, og eftersom ingen af de to medarbejdere er i organisationen mere, så har jeg ingen mulighed for at vide, hvad pokker der er sket,” siger Kristian Wendelboe.

Så det er løgn, når det fremstilles, som om det her er sket med din velsignelse?

”Det er positivt løgn. Og medarbejderen, der siger det, kan ikke være i god tro,” siger Kristian Wendelboe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Vendelbo

Adm. direktør, KL, formand for udviklingscentret Komponent
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00