Anmeldelse af 
Niels Frid-Nielsen

Opsigtsvækkende debatbog udstiller vores afhængighed af skærme

Journalist Jakob Sorgenfri Kjær viser i sin debatbog, at nye teknologier både udfordrer os personligt og som samfund. Hans bog bliver for alvor opsigtsvækkende, når han kobler den nye skærmvirkelighed sammen med konsekvenserne for det politiske demokrati, skriver Niels Frid-Nielsen.

'Kig op' er en god bog at blive klog på, hvis man vil gøre sit for at genetablere den demokratiske samtale, skriver Niels Frid-Nielsen.
'Kig op' er en god bog at blive klog på, hvis man vil gøre sit for at genetablere den demokratiske samtale, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Kig op
Jakob Sorgenfri Kjær
224 sider, Politikens Forlag

 

Ethvert veluddannet barn af velfærdsstaten ved efterhånden, at "skærmene gør os dummere," som forfatterens otteårige datter udlægger teksten i 'Kig op'.

Undertitlen lyder, "Hvordan skærmen kom imellem dig og mig - og hvordan vi tager kontrollen tilbage."

Forfatteren Jakob Sorgenfri Kjær (født 1981) har i snart to årtier skrevet om ny teknologi for dagbladet Politiken, hvor han sidste år publicerede den 60 artikler lange, prisbelønnede serie om Danmarks digitale underklasse.

Sorgenfri - som jeg tillader mig at kalde ham her - har om nogen været med til at dokumentere digitaliseringens bagside.

I bogen viser han, at vi har fået en digital underklasse, der omfatter mange andre end pensionister og dårligt stillede. De betaler en for høj pris for digitaliseringen.

De fleste borgere tilhører dog den middelklasse, der lider af skærmafhængighed og pantsætter deres opmærksomhed i skærmens blå lys.

Heldigvis er der i Sorgenfris univers nogle få i den kreative klasse, der formår at kigge op, se hinanden i øjnene og føle empati, få dybdeoplevelser, ro og koncentration, som de mange skærmafhængige må undvære.

I 'Kig op' hører vi om ægtefæller, der drives ud i jalousi, når den anden i den anden ende af sofaen foretrækker mobilkommunikation med fremmede fremfor ægtefællens nærhed.

Vi vil kort sagt hellere se statsministeren spise makrelmad end argumentere for sin politik

Niels Frid-Nielsen

Sorgenfri argumenter med den nyeste forskning, at det hyppige skærmforbrug svækker vores koncentration, evne til dybdelæsning og får os til at scrolle verden, som var det en endeløs strøm af korte beskeder på X.

Det er klart nok, at verden bliver fladere på en skærm, end den gør i levende live, ansigt til ansigt med omverden. Vores empati svækkes, når vi kun lærer andre mennesker at kende på en todimensionel skærm.

Læsning bliver også mere overfladisk på en skærm. Man husker simpelthen bedre tekst læst på papir, end den tekst man læser på skærm.

Krig mod skærmen

Jakob Sorgenfri Kjær har sin del af ansvaret for, at der i Danmark er kommet en kritisk opmærksomhed på skærmforbrug. Derfor giver børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye nu danske skoleelever en gave i form af flere fysiske papirbøger.

Op til nytår 2024 gav han en "kæmpestor undskyldning" til en hel generation af digitalt indfødte "forsøgskaniner", der har svært ved at samle tankerne om en bog.

Tesfaye erklærede kulturkamp mellem skolen og de store techfirmaer og formulerede forsigtighedsprincippet: Hellere en time for lidt foran skærmen end en time for meget.

Også den administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, ønsker mobilerne ud af landets klasseværelser, og digital dannelse indført på skoleskemaet.

Der er altså solid støtte til Sorgenfris opfordring om at kigge op i stedet for at kigge ned i mobilen.

Men hans bog bliver for alvor opsigtsvækkende, når han kobler den nye skærmvirkelighed sammen med dens konsekvenser for det politiske demokrati.

I følelsernes vold

Konkurrence og acceleration får samfundets kollektive opmærksomhed, der på it-dansk kaldes 'attention span', til at indsnævres i kortere og kortere tidsintervaller.

"I 2013 lå et hashtag i gennemsnit i top-50 i 17,5 timer. I 2016 var den tid formindsket til 11,9 timer," fortæller Sorgenfri, der kan berette, at samme indsnævring af samtaleemner kan aflæses på Google-søgninger, Reddit-kommentarer, biografbilletter til populære film og digitale bøger.

Læs også

"Når noget kommer på mode, bliver det hurtigere populært, men falder også hurtigere væk igen fra vores opmærksomhed," fortæller en forsker i 'Kig op'.

Det indsnævrede opmærksomhedsspænd fører til hyppige fokusskift, "og når man skifter fokus og opmærksomhed så hyppigt, laver man langt flere fejl," tilføjer Sorgenfri.

Det betyder altså, at udover at stadig flere af os får stress af den digitale hastighed, så fører farten og de evige fokusskift også til flere fejl, misforståelser og i sidste ende mangel på proportioner i den offentlige samtale og politiske debat.

"Hastigheden i kommunikationen betyder samtidig, at mange skriver i deres følelsers vold i stedet for lige at trække vejret", lyder det hos Sorgenfri. "Andres motiver bag de skrevne ord kan man heller ikke afkode, og én misforståelse avler flere."

Social valuta

Men det hele begyndte med like-knappen. Den blev i 2009 social valuta "som Facebook styrede sin algoritme og forretning ud fra," skriver Sorgenfri.

"At give et like var en mindre krævende og uforpligtende måde at sympatisere med et budskab, billede eller menneske på."

Det viste sig hurtigt, at like-knappen fik folk til at bruge mere tid på Facebook. Det forklares med, at "delinger, likes og retweets er et digitalt kodet belønningssystem, og uforudsigeligheden og variationen i den sociale anerkendelse fra andre giver brugeren et større skud dopamin, forstærker adfærden og skaber afhængighed."

Det digitale forsamlingshus er blevet et demokratisk galehus

Niels Frid-Nielsen

Når den politiske debat føres på Facebook og andre sociale medier, bliver den med andre ord hurtigt et selvforstærkende belønningssystem, der skaber afhængighed, flokmentalitet og holdninger, der baseres på alt muligt andet end saglige holdninger.

Vi vil kort sagt hellere se statsministeren spise makrelmad end argumentere for sin politik.

Sorgenfri fremhæver undersøgelser, der viser, "at budskaber fra politikere, der udtrykker forargelse og uenighed, opnår flere likes og delinger, ligesom negative nyheder spredes længere ud end de positive. Også fake news spredes både hurtigere og længere ud end faktatjekkede nyheder, formentlig fordi de falske udtrykker en højere grad af chok og frygt."

Han konkluderer at, "vrede, forargelse og hån driver engagementet frem på de sociale medier, og i særdeleshed når der er et skarpt optegnet fjendebillede."

Så meget for SoMe som et værktøj i demokratiets tjeneste.

Overvågning i velfærdssamfundet

'Kig op' beskriver, hvordan forretningsmodellen i de nye digitale medier bliver en slags overvågningskapitalisme, der lever af at sælge brugernes opmærksomhed.

Men også hvordan denne overvågningskapitalisme kan blive "adopteret af Velfærdsdanmark," hvis man her falder for fristelsen til at samkøre risikoindikatorer for børns mistrivsel i forskellige forvaltningers registre med oplysninger om kontakt til jobcentre, nationalitet, boligforhold, flyttemønstre og misbrugshistorik.

Ved at pulje sådanne oplysninger sammen og trylle lidt med kunstig intelligens, kan man fristes til at tro, at man kan fastslå børns statistiske risiko for at være udsatte.

I Gladsaxe var man lige ved at falde for fristelsen, men droppede heldigvis ideen i 11. time.

Læs også

Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Trine Græse, reflekterer i bogen over den digitale virkelighed, "hvor intet smuds er for småt til at grave frem om politikerne."

Hendes største bekymring for demokratiet er, "at borgerne oplever pressens hetz mod politikere og observerer, hvordan politikere og politisk engagerede mennesker bliver svinet til på sociale medier," lyder det.

Fra USA berettes som "voksende polarisering som følge af ekkokamre, fake news, hadtale og troldehære."

"Noget gik galt i mødet mellem mennesker og de computerdrevne teknologier," funderer Jakob Sorgenfri Kjær, "vi er endt med at få fake news, ekkokamre, clickbait, tabte læseevner, hadtale, digital afhængighed og polarisering."

Han stiller derfor diagnosen "demokratisk depression". Vi har fået et samfund, hvor "negativitet, mistillid, fake news og hadtale præger dagordenen."

Det digitale forsamlingshus er blevet et demokratisk galehus.

God at blive klog på

'Kig op' giver et godt overblik over, hvad den nye digitale virkelighed gør ved os og vores samfund. Sorgenfri viser, at de nye teknologier både udfordrer os personligt og som samfund, der baserer sig på demokratisk samtale.

På mig virker det lidt tuttenuttet, når forfatteren forsøger at illustrere bogens problemstillinger med personlige anekdoter om ekskone og to døtre.

Den side af sagen kunne jeg godt have undværet, når nu manden ved så meget om, hvad de nye digitale teknologier gør ved os mennesker.

'Kig op' er en letlæst bog, der introducerer, forklarer og belyser nye tendenser i vores samfund på en overbevisende måde. Det er en god bog at blive klog på, hvis man vil gøre sit for at genetablere den demokratiske samtale.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00