Debat

Biolog: Fiskeriministeren er ’godt tilfreds’, men de nye fiskekvoter går stik imod forskernes anbefalinger

Fiskeriminister Jacob Jensen vendte tilfreds hjem fra forhandlinger i EU om nye bifangskvoter. Aftalen strider dog imod det Internationale Havundersøgelsesråds anbefalinger om stop af fangst af ål og torsk i 2024. Og det er ikke første gang, ministeren trodser forskernes anbefalinger, skriver biolog Alexander Holm.

Vi er nu ude i en så absurd situation, at vi har statsautoriseret overfiskeri på den kritisk truede torskebestand i de indre danske farvande, skriver Alexander Holm. 
Vi er nu ude i en så absurd situation, at vi har statsautoriseret overfiskeri på den kritisk truede torskebestand i de indre danske farvande, skriver Alexander Holm. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Alexander Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

12. december vendte fiskeriminister Jacob Jensen (V) "godt tilfreds" hjem fra Bruxelles, hvor han havde forhandlet fiskekvoter.

Øverst på hans liste over, hvad han gerne ville opnå, var en høj bifangstkvote for torsk i Kattegat samt fortsat mulighed for at opretholde et ålefiskeri i Danmark.

I den forbindelse er der dog et par problemer, for sådan her lyder de videnskabelige anbefalinger fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) angående torsken i Kattegat og den vestlige Østersø samt ålefiskeri i Europa:

ICES anbefaler, at når forsigtighedsprincippet anvendes, bør der være nul fangst af torsk i 2024.

Samtidig anbefaler rådet, at når forsigtighedsprincippet anvendes, bør der i alle habitater være nul fangst af ål i 2024.

Med andre ord har fiskeriministeren forhandlet sig til kvoter, der er direkte i strid med de videnskabelige anbefalinger.

1416 procent højere kvoter end anbefalet

Og det er ikke første gang, det er sket. 

Så hvem lytter du til Jacob Jensen? For det er ikke dem, der kommer med de videnskabelige anbefalinger.

Alexander Holm
Biolog

For nylig forhandlede han sig til en bifangstkvote for torsken i den vestlige Østersø, der lød på 340 ton, om end de videnskabelige anbefalinger lød på 24 ton – altså var den 1416 procent højere end anbefalet af havundersøgelsesrådet.

Man står tilbage med spørgsmålet: Hvem lytter han til?

I øvrigt er grunden til, at fiskeriministeren gerne ville have en høj bifangstkvote på torsken i Kattegat, at der er meget bifangst af netop torsk, når der bundtrawles efter jomfruhummer.

Så for at jomfruhummerbundtrawlingen kan fortsætte – hvorved havbunden i Kattegat lægges under ekstremt hårdt pres – smider man den kritisk truede torskebestand under bussen.

Fiskeriminister ignorerer al videnskab

Hvis der er en høj bifangstkvote, kan man nemlig fortsætte med at bundtrawle så tosset man vil efter jomfruhummer, uden at skulle bekymre sig om hvorvidt man får Kattegats sidste rester af torsk i nettet.

Det samme gør sig gældende med bifangst af torsk i den Vestlige Østersø – her er det blot rødspætte, og ikke jomfruhummer, man bundtrawler efter.

Meget kan man sige om dansk fiskeri, men bæredygtigt er det ikke. Man skal kigge længe efter respekten for de marine økosystemer i den måde, vi fisker på.

Det er heldigt, at der er næsten ingen andre lande der bundtrawler lige så meget, og lige så intenst, som vi gør, for det her kører helt af sporet, og vi er nu ude i en så absurd situation, at vi har statsautoriseret overfiskeri på den kritisk truede torskebestand i de indre danske farvande.

Så hvem lytter du til Jacob Jensen?

For det er ikke dem, der kommer med de videnskabelige anbefalinger, og som ellers kunne sætte rammerne om et bæredygtigt fiskeri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Holm

Biolog med speciale i naturbeskyttelse, radiovært, debattør og foredragsholder
cand.scient. i biologi (Københavns Uni.)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00