Debat

Her er de fem mest læste debatindlæg i 2017

TOPFEM: Amager Fælled, bier og Gudenåen er blandt de debatterede emner på Altinget: miljø i 2017. Se de fem mest læste debatindlæg her.

Bier blev at af 2017's mest debatterede emner på miljøområdet, efter at det kom frem, at bestanden af vilde bier er faldet voldsomt.  
Bier blev at af 2017's mest debatterede emner på miljøområdet, efter at det kom frem, at bestanden af vilde bier er faldet voldsomt.  Foto: POLFOTO/Drozd Lund Steen
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Biologer, naturvejledere, organisationer og politikere bidrog aktivt til debatten på Altinget: miljø i det forgangne år.

Emner som Amager Fælled, biodiversitet, bier, vild natur og havets tilstand fik blandt andet debattørerne op af stolen og til tasterne.

Her er de mest læste debatindlæg fra 2017.

1. S begraver unik natur, egen naturpolitik og fakta på Fælleden
2017’s debat om Amager Fælleds fremtid, der op til kommunalvalget fik overborgmester Frank Jensen (S) til at opgive sine byggeplaner på Amager Fælled, fandt også spalteplads på Altinget: miljø.

Fakta
Deltag i debatten på Altinget i 2018.
Skriv til [email protected].

Årets mest læste indlæg i debatten er klummeskribent Rune Engelbreth Larsens, hvor han en for en skyder Socialdemokratiets påstande om Amager Fælled ned.

Rune Engelbreth Larsen skriver blandt andet:

“Frank Jensens linje ligner et københavnerkommunalt opgør med det nuværende udkast til Socialdemokratiets nationale principprogram, der ellers fremhæver naturens egenværdi.” 

2. Topforskere: Her er fakta i debatten om bier
Med deres FAQ om vilde bier står forskerteamet Hans Henrik Bruun, Biologisk Institut, KU, Rasmus Ejrnæs, Institut for Bioscience, AU, Carsten Rahbek, CMEC, KU, Jens-Christian Svenning, Institut for Bioscience, AU, Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus, Beate Strandberg, Institut for Bioscience, AU og Jonas Geldmann, Department of Zoology, Cambridge University, bag årets næstmest læste indlæg på Altinget: miljø.

Topforskerne svarer blandt andet på, hvordan bierne i Danmark har det:

“Ud af de i alt 287 vildtlevende arter (biarter, red.) er 50 ikke set siden 1974. En del af disse er sydlige arter, der er strejfet til Danmark, men mange oprindelige arter må nu anses som uddøde her i landet. Ud af de resterende 234 arter er 23 nytilkomne arter siden 1974 – måske som resultat af et varmere klima – mens 125 arter fortsat er almindelige og vidt udbredte. Den sidste gruppe, cirka 80 arter, er mere eller mindre sjældne, og mange af arterne er i tilbagegang.”

3. Naturvejleder: Tange Sø spænder ben for nationalklenodie 
Morten D.D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, taler for en genoprettelse af Gudenåen. Og med sin bredside til Tange Sø står Morten D.D. Hansen bag det tredjemest læste debatindlæg i 2017.

“Antal­let af fuglearter registreret ved Tange Sø gennem 35 år er faktisk lavere, end hvad jeg i løbet af et år har kunnet se fra min terrasse, der ligger med udsigt over Lars Tyndskids mark på den jyske højderyg,” skriver Morten D.D. Hansen blandt andet.

4. EL: Esben Lunde får havet til at gispe efter vejret
Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, kritiserede regeringens satsning på havbrug, som, hun mener, strider mod en række direktiver og konventioner.

Maria Reumert Gjerdings debatindlæg om de danske have er det fjerdemest læste i 2017’s debat på Altinget: miljø.

“Hvis nogen fik den vanvittige ide at placere en svinefarm på havet og urenset hælde gyllen ud i Kattegat, ville de fleste danskere vantro løfte øjenbrynene, og planerne ville møde massiv modstand. Vi bør møde planerne om havbrug med den samme vantro og modstand. For det er omtrent en lige så tåbelig og komplet forfejlet idé at placere en forurenende fiskeindustri midt i den sårbare natur i de indre danske farvande,” skriver Maria Reumert Gjerding blandt andet.

5. Biolog: Naturen kan selv
Med sit indlæg i debatten om biodiversitet frem mod 2020 skriver biolog og seniorforsker ved Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, sig ind som femtemest læste debattør på Altinget: miljø i 2017.

Ifølge Rasmus Ejrnæs er det ren bondementalitet at tro, at naturen er noget, som skal dyrkes og plejes og kontrolleres for ikke at løbe løbsk. Rasmus Ejrnæs skriver blandt andet:

“Hvor eventyrligt det end lyder, burde en naturlig europæisk fauna i vores tid indeholde dyr som skovelefant, næsehorn, sabelkat og huleløve. Altså ved siden af urokse, bison, vildhest, bjørn, los, ulv, vildsvin, bæver, elg, krondyr, dådyr og kæmpehjort. Mange af arterne er væk for altid, men naturen kan godt blive lidt vildere alligevel.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Morten D.D. Hansen

Foredragsholder og naturvejleder, afgående museumsinspektør, Naturhistorisk Museum, Aarhus
cand.scient. i biologi (Aarhus Uni. 1999)

Rasmus Ejrnæs

Professor, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, radiovært, Radio4
cand.scient. i biolog, ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00