Debat

EL: Naturen har brug for politisk samarbejde

DEBAT: Nok har Enhedslisten og Venstre forskellige ambitioner for naturen. Men det er tid til at gå væk fra kløfterne og i stedet bygge broer, der hvor afstandene ikke er så store endda, skriver EL's miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

Ifølge Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, er der gode udsigter til succes, hvis man gør en ordentlig indsats for biodiversiteten på de statejede naturarealer. Hun vil have Venstre med på idéen.
<br>
Ifølge Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, er der gode udsigter til succes, hvis man gør en ordentlig indsats for biodiversiteten på de statejede naturarealer. Hun vil have Venstre med på idéen.
Foto: Folketinget
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Reumert Gjerding
Miljøordfører for Enhedslisten

Venstres naturordfører, Anni Matthiesen, beder mig i et indlæg her på Altinget om at tage “de socialistiske skyklapper” af, da hun mener, at jeg da vil kunne se, at min ”automatiske kritik af en borgerlig naturpolitik ikke har nogen gang på jord”. 

Jeg beklager, men kritikken bunder hverken i skyklapper eller automatkritik. Den bunder i det faktum, at regeringens naturpolitik slet ikke får os i mål i forhold til vores internationale forpligtelser om natur og biodiversitet. 

For på trods af, at jeg er nyvalgt politiker, som Matthiesen understreger i sit indlæg, kan jeg godt konstatere det åbenlyse, nemlig at de mindre landvindinger, der fås med regeringens naturpakke, ikke samlet set opvejer landbrugspakkens sorte spor ud over det danske land. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Og jeg kan også godt lytte til tilbagemeldingerne fra biodiversitetsforskere om, at vi langt fra er i mål i forhold til at imødekomme målsætningen om at standse tabet af biodiversitet inden udgangen af 2020. 

Det er desværre et faktum, at regeringen intet har gjort for at lave en samlet plan for, hvordan man vil nå de biodiversitetsmål, man ellers besynger, og dermed arbejdes der ikke seriøst med den kæmpe udfordring, vi står overfor. Så enkelt er det.

Naturen har brug for, at vi står sammen. Og kan vi opnå enighed om at sikre mere natur på de arealer vi alle sammen ejer, vil det bringe os et vigtigt skridt fremad, i forhold til at sikre mere og bedre natur i Danmark. 

Maria Reumert Gjerding
Miljøordfører for Enhedslisten

Lad os gå sammen for naturen
Men når det er sagt, så håber jeg, at vi trods alt kan finde en fælles vej for at skabe fremgang for naturen og biodiversiteten i Danmark. 

Jeg ved godt, at Venstre ingen penge vil bruge på naturen. Det står ganske klart i det finanslovsudspil, der ligger på bordet nu. Men den gode nyhed er, at der er steder, hvor vi kan tage fat, og få meget mere og bedre natur, uden det koster noget. 

Den mulighed bør vi udnytte. Så her kommer en opfordring, som jeg håber, regeringen vil gribe: Lad os få mere og bedre natur på de statsejede arealer. For der er rigtig mange arealer, hvor naturforvaltningen i dag er uhensigtsmæssig for naturen. 

Så der er store potentialer, hvis man tør sætte biodiversitet som det primære mål for de statsejede naturarealer. 

Statsejede arealer skal skabe sammenhæng
I årevis har vi hørt biodiversitetsforskere appellere til, at naturen skal have større og sammenhængende arealer. Det er nøglen til at få vendt årtiers tilbagegang for naturen til fremgang. Sammenhængende arealer er præcis, hvad vi har, på de statsejede arealer. Samtidig er de lodsejerkonflikter, der ofte kan være en stor barriere for biodiversitetsprojekter, reduceret til et minimum.

Biodiversitetsforskere peger også på, at man med forholdsvis enkle greb kan skabe meget bedre natur på de statsejede arealer. Det drejer sig blandt andet om at stoppe den massive dræning og genindsætte større planteædere som en integreret del af naturen. Det består altså primært i at holde motorsavene væk, lade vandet finde tilbage til sine naturlige veje og sætte ydre hegn op til de store planteædere.

Det kan løses, og der kan endda være penge at spare.

Så kære Anni Matthiesen, lad os hæve os over de verbale slagsmål her på Altinget og i stedet mødes til en snak om, hvorvidt Venstre kan se mulighederne i at skabe mere og bedre natur på de statsejede arealer. 

I en nylig beretning afgivet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, peger et flertal bestående af rød blok og de Konservative netop på, at vi bør kigge til de statsejede arealer for at skabe mere og bedre natur.

Naturen har brug for, at vi står sammen. Og kan vi opnå enighed om at sikre mere natur på de arealer, vi alle sammen ejer, vil det bringe os et vigtigt skridt fremad i forhold til at sikre mere og bedre natur i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00