Debat

Nationalparkfond Thy: Stop med at afskrive os som papirparker – vi er en del af løsningen

Nationalparker kan godt skabe naturforbedringer og øge biodiversitet, selvom de ikke har fredningsmyndighed. I Nationalpark Thy sker det gennem borgerinddragelse og samarbejde med frivillige, skriver Torben Juul-Olsen og Else Østergaard Andersen. 

Nationalpark Thy har indtil videre skabt målrettede naturforbedringer på cirka 2.200 hektar. Derfor undrer det os, at nationalparker afskrives som papirparker på grund af manglende fredningsmyndighed, skriver Torben Juul-Olsen og Else Østergaard Andersen.
Nationalpark Thy har indtil videre skabt målrettede naturforbedringer på cirka 2.200 hektar. Derfor undrer det os, at nationalparker afskrives som papirparker på grund af manglende fredningsmyndighed, skriver Torben Juul-Olsen og Else Østergaard Andersen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Torben Juul-Olsen
Else Østergaard Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nej, de danske nationalparker er ikke blot streger på et papir. Det får vi ellers ofte skudt i skoene af diverse eksperter, fordi nationalparkerne ikke har fredningsmyndighed. Jura er den eneste vej at gå, hvis naturen skal beskyttes, forstås det. 

Det er især i bestræbelserne på at tale de kommende naturnationalparker op, at nationalparkerne tales ned. Biodiversitetsrådet ignorerer således i det store og hele nationalparkerne i deres rapport "Fra tab til fremgang – beskyttet natur i et internationalt perspektiv", og omtaler os primært som et potentiale for fremme af natur og biodiversitet. Et potentiale, der kan indfries, hvis naturen i områderne sikres retligt.  

Det undrer os. I Nationalpark Thy oplever vi ikke noget skel mellem vores og naturnationalparkernes ambitioner for naturen. Der er fuld opbakning fra nationalparkens bestyrelse til den kommende Naturnationalpark Hanstholm, som i øvrigt kommer til at ligge inden for nationalparkens grænser.  

Resultater via samarbejde 

Vi har allerede et fremragende samarbejde med Naturstyrelsen Thy, og vi viderefører meget gerne dette i den kommende naturnationalpark. Det ligger faktisk i lige forlængelse af de indsatser, der allerede foregår her i Thy for at skabe naturforbedringer både på statsejet og privatejet jord.  

Indtil videre er der sket målrettede naturforbedringer i nationalparken på cirka 2.200 hektar – svarende til det område, der blev genoprettet i Skjern Å-projektet omkring årtusindskiftet. Og det kunne sådan set også have været mere, hvis ikke en besynderlig teknikalitet vedrørende statsstøtteregler i EU havde skabt et benspænd, som vi nu – med Kammeradvokatens hjælp – er ved at få løst.

Når det overhovedet kan lade sig gøre at skabe så mange naturforbedringer uden øget juridisk beskyttelse af naturen, så er det netop på grund af frivillige og involverende aftaler med jordejerne. 

Torben Juul-Olsen og Else Østergaard Andersen
Nationalparkfond Thy

I samarbejde med Naturstyrelsen Thy, Thisted Kommune og mange private lodsejere i Nationalpark Thy er der fældet sitkagran og bjergfyr, fjernet rynket rose i store mængder, lukket kilometervis af afvandingsgrøfter, skabt skovbryn, naturlig hydrologi og en mere fugtig og dynamisk klithedenatur.  

Det har blandt meget andet medført nye yngleområder til tinksmed – selvom DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, i sin rapport for Miljøstyrelsen om fugleovervågningen i Danmark alene angiver øget nedbør som den mest sandsynlige forklaring på, at den sjældne vadefugl er i fremgang.  

I det store FN- og EU-regnestykke på vej mod beskyttet natur på 30 procent af vores landareal, er det selvfølgelig små skridt. Og med juridisk bemyndigelse kunne vi givetvis have fredet større arealer hen over hovedet på folk. Nu er vi i stedet nødt til at arbejde sammen med dem. Men det gør vi hjertens gerne. 

Når det overhovedet kan lade sig gøre at skabe så mange naturforbedringer uden øget juridisk beskyttelse af naturen, så er det netop på grund af frivillige og involverende aftaler med jordejerne. Vi arbejder nemlig for naturen gennem mennesker i Nationalpark Thy. Og det giver varige resultater.  

En frivillig aftale på en privat matrikel kan selvfølgelig tinglyses og få juridisk gyldighed, men først og fremmest fungerer de frivillige aftaler, fordi de skaber forståelse for og opbakning til de forvaltningstiltag, der er nødvendige for at skabe en bedre natur.    

Direkte borgerinddragelse 

Nyere forskning har påvist, at det ikke er nok med jura, hvis naturen skal beskyttes. Den viser, at det er vigtigt, at der lægges en strategi for udviklingen, og at området forvaltes. Men den viser også, at det er vigtigt, at man inddrager lokalbefolkningen i beslutninger og forvaltning for at sikre en nødvendig folkelig opbakning. 

Lige nøjagtig den del er vi altså ret gode til her i Thy, hvis vi selv skal sige det. Og det er vi åbenbart nødt til, for rundt omkring væves der nemlig om, hvordan man mon kan inddrage borgerne, hvis vores biodiversitet skal beskyttes.

Læs også

Senest i en kronik i Altinget, hvor eksperter fra RUC, organiseret i et 'Center for natur- og nationalparkforskning' gentager påstanden om, at nationalparkerne er streger på et papir og hævder, at "En grundigere analyse viser, at den gennemførte borgerinddragelse først og fremmest har handlet om information til borgerne…".  

Det undrer os. De frivillige aftaler, der ligger til grund for vores naturforbedrende tiltag, er jo netop direkte borgerinddragelse. Det er rigtigt, som eksperterne også fremfører i kronikken, at lodsejeres legitime vetoret kan bremse tiltag, men vores erfaring er, at det i praksis går den anden vej. At formidling, kommunikation og borgerinddragelse skaber en villighed hos mange lodsejere til at bidrage til en bedre natur i nationalparken.  

Herudover har vi borgere siddende i vores bestyrelse og i vores nationalparkråd – som i alt repræsenterer 27 organisationer, både landsdækkende og lokalt. Organisationer, der alle sammen på den ene eller anden måde organiserer borgere. Dertil kommer så vores 250 engagerende frivillige, der også er borgere, og som har lyst til at involvere sig, og derudover også er ambassadører for vores arbejde.  

De naturforbedringer, vi skaber i Nationalpark Thy, skaber vi gennem alle disse fællesskaber. Og det både betyder noget og flytter noget.  

En del af løsningen 

Vores mange frivillige er med til at tale begejstret om naturen over for naboer, venner og familie gennem det engagement, de får i fællesskabet omkring Nationalpark Thy. Vi kan mærke glæden over naturen i lokalbefolkningen.  

Vi kan se, hvordan en fortælling om ensian-blåfuglens fascinerende livscyklus spreder sig. Pludselig er blåfuglen omdrejningspunkt i en kunstudstilling og et motiv på et tøjfirmas økologiske t-shirt. Den sårbare art er i Thy blevet et symbol på en natur, der er ved at forsvinde.

I stedet for at afskrive nationalparkerne som papirparker, så lad os være en del af løsningen. I stedet for at slås om, hvorvidt det er mere lovgivning eller mere samskabelse, der er måden, man skal redde naturen på, så lad os løfte i fælles flok.

Torben Juul-Olsen og Else Østergaard Andersen
Nationalparkfon Thy

Men med sin afhængighed af klokkeensian, stikmyre, fugtige og tørre områder inden for en meget lille radius, er den også et billede på den fantastiske dynamik, klitheden behøver, og som vi i fællesskab kan være med til at sikre. 

Det er sommerfugleeffekten her lokalt i Thy. Bittesmå vingeslag ganske vist, men de skaber en interesse for og en forbundethed til naturen. Og den er nødvendig for at løfte den storm, forvaltningen af den danske natur har brug for. 

En storm, vi gerne bidrager til. Som nationalparkfond har vi mange formål: formidling, friluftsliv, kulturhistorie, undervisning, forskning og lokal udvikling. Men det er naturen, der er den røde tråd. Det er bestræbelserne på at højne naturværdierne og biodiversiteten i Thy, der er kompasset for vores daglige arbejde.  

I stedet for at afskrive nationalparkerne som papirparker, så lad os være en del af løsningen. I stedet for at slås om, hvorvidt det er mere lovgivning eller mere samskabelse, der er måden, man skal redde naturen på, så lad os løfte i fælles flok. Gøre det til et "både-og" i stedet for "enten-eller".  

Skal vi nå de internationale målsætninger, som politikerne har vedtaget ad flere omgange både i FN- og EU-regi, skal en langt større del af vores natur genoprettes og beskyttes effektivt. Og her gælder det om at sætte alle kræfter ind, have tillid til og turde involvere dem, der bor i lokalområderne. Vi stiller gerne vores erfaringer til rådighed – for miljøministeren, for politikere og for forskere og andre eksperter.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Juul-Olsen

Formand, Nationalpark Thy
cand.jur (Aarhus Uni. 1973)

Else Østergaard Andersen

Leder, Nationalparkfond Thy
cand.scient. i biologi (Aarhus Uni. 1995), MPA (CBS 2006)

0:000:00