Er Socialdemokraternes hjemmeside klar til valg?

ANMELDELSE: Altinget.dk har bedt to eksperter vurdere, om folketingspartiernes hjemmesider er klar til valg. Rasmus Jønsson og Morten Gade anmelder i denne uge Socialdemokraternes hjemmeside.
Foto: socialdemokraterne.dk

Altinget.dk bringer i disse uger anmeldelser af alle folketingspartiernes hjemmesider. Er Socialdemokraternes hjemmeside klar til det forestående valg? Læs Rasmus Jønssons og Morten Gades anmeldelse, hvor de slutter af med at give en overordnet karakter fra 1-10.

Politik og kommunikation
Af Rasmus Jønsson, cand.comm.

Socialdemokratiet har fået ny hjemmeside, og de virker kampklar til det kommende valg.

S/SF ægteskab fremvises
Siden er fokuseret omkring de mærkesager, vi efterhånden kender. Den er bygget op omkring personen Helle Thorning. Der er afsat fint plads at eksponere Thorning/Søvndal-makkerskabet, og den er designet til at understøtte den store mobiliseringskampagne, som partiet er i gang med, og som de vil skrue yderlig op for under valgkampen.

Hjemmesiden har også et godt formidlingsniveau, hvor der bl.a. veksles fint mellem tekst og videoer. Det virker måske en smule underligt, at Villy Søvndal skal optræde så meget på Socialdemokratiets hjemmeside.

Socialdemokraterne rammer næsten hele spektret
Siden er forholdsvis enkel og let at overskue, og der er tænkt både på potentielle vælgere, der vil vide mere om partiets politik, og der er også afsat en del plads til folk, der på den ene eller anden måde vil støtte partiets valgkamp.

Til den yngre del af målgruppen mangler der dog noget mere ramasjang. Man bliver ikke overrasket nogen steder og set i forhold til, at partiet er udfordrere, kunne den godt være lidt mere fræk.

Men generelt må det siges, at Socialdemokraterne virker, som om de er klar til valg, både når det gælder deres hjemmeside, men også generelt. For hjemmesiden matcher fint de budskaber og den framing, som partiets toppolitikere afsender i de andre kommunikationskanaler.


Design og digital formidling
Af Morten Gade, cand.comm. 

Socialdemokraterne designer hjemmesider med masser af kasser. Forsiden er svær at afkode med sine mange, mange indgange - som alle sammen råber cirka lige højt.

Designet er en blandet cocktail
Når man kommer væk fra forsiden, er der ikke kælet meget for undersiderne, hvor man igen og igen mødes af alenlange tekster - og billeder af smilende ordførere. Af og til peppes siderne op med særlige navigationer - eller de allestedsnærværende videoer, der generelt er af fin kvalitet - herunder et særligt videosite med titlen "Helle TV". Den samlede vurdering af designet er således meget blandet.

Nemt at finde folketingskandidater
Til gengæld fungerer det meste af navigationen godt. Det er nemt at afkode menuen, og flere af de vigtigste brugerscenarier er nemme at håndtere. Det er for eksempel nemt og intuitivt at finde ens lokale folketingskandidat via et kort, der er forbilledligt enkelt. Og politikerne præsenterer sig fornuftigt og redeligt - nogle dog med egne hjemmesider med eget design, navigation mm. Her lader man vist tusind blomster blomstre...

For afsenderorienteret
Det er til gengæld vanskeligt at finde hoved og hale i partiets politik. Hvis man ikke er enig med partiet i, hvad der er de relevante mærkesager, er man henvist til en søgefunktion, der er komplet ubrugelig - i hvert fald med mine testsøgninger på områder som "Skattepolitik" og "Udlændingepolitik". Her meget afsenderorienteret.
Følger man den slagne vej udenom søgemaskinen, ender man på nogle uoverskuelige og kedsommelige sider, der bærer præg af at være versioneringer fra det fælles kampagnesite med SF, fairlosning.dk. Teksterne er dårligt præsenterede, uden links og svære at læse.

Fakta
Politisk dommer: 
Rasmus Jønsson, cand.comm. og politisk kommentator

Fire politiske/kommunikative kriterier:
- Skarphedsfaktor 
- Målgruppeorienteret
- Sammenhæng med øvrige kampagneaktiviteter
- Originalitet

Dommer for design og digital formidling: 
Morten Gade, cand.comm. og digital chef i FDB

Fire digitale/designmæssige kriterier:
- Brugervenlighed
- Brugeroplevelse 
- Medievalg
- Dialog

God idé med facebook-applikation
Involveringen i Socialdemokraternes arbejde sker i høj grad via en ny Facebook-applikation. Applikationen har kun en måneds tid på bagen, så det er endnu svært at vurdere, om den virker efter hensigten - men tankerne bag er rigtigt gode. Senere kommer der åbenbart flere muligheder - partiet lover i hvert fald, at man i marts "vil få helt nye tilbud til at støtte op om kampen for en ny regering".

Aktiv dialog
Udover Facebook-applikationen kan man også møde Socialdemokraterne på Flickr og Twitter, ligesom man kan møde et væld af politikerne individuelt på Facebook. Socialdemokraterne peger flere steder på den enkelte ordfører på Facebook, og det fungerer rigtig godt som ide til en sagsbaseret politisk diskussion. Der lader imidlertid til at være stor forskel på, hvor aktivt ordførerne bruger Facebook - nogle ser det mest som et nyhedsbrev, mens andre er mere med i diskussionen.

Samlet vurdering

Dommer for politik og kommunikation Rasmus Jønsson giver Socialdemokraternes hjemmeside et 8-tal.

Dommer for design og digital formidling Morten Gade giver Socialdemokraternes hjemmeside et 7-tal.

Samlet karakter: 7,5   
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00