Debat

Det vil satspuljens nye spilleregler betyde

DEBAT: Der vil være fokus på fakta, dokumentation og samspil med politiske visioner, når ændringer i fordelingen af satspuljemidlerne vedtages, skriver kommunikationsrådgiver hos Operate Tor Juul.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tor Juul
Kommunikationsrådgiver inden for socialområdet hos Operate 

Socialminister Manu Sareen (R) har varslet markante ændringer i uddelingen af satspuljemidler. Ministeren vil blandt andet tage et opgør med ordførernes indflydelse på de mange millioner, som uddeles via puljeordningen kaldet privat proces.

Anledningen er den netop offentliggjorte puljeanalyse, der udsprang af den megen omtalte Zornig-sag, hvor puljemidler blev tildelt for åben skærm.

Manu Sareen har derfor allerede sat et møde i kalenderen efter sommerferien, hvor partierne skal forhandle om, hvordan puljemidlerne skal uddeles i fremtiden.

Fakta
Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Hvis de varslede ændringer bliver virkelighed, og det gør de formentligt, så vil det få stor indflydelse på, hvordan den offentlige støtte til sociale projekter fremover bliver uddelt.

Eller sagt på en anden måde - det vil få betydning for, hvordan puljemidlerne skal søges og hvilke projekter, der vil opnå støtte. Med den varslede ændring af satspuljeuddelingen vil folketingets ordførere miste både indflydelse og den positive opmærksomhed, som følger med opgaven.

Hvis de varslede ændringer bliver virkelighed, og det gør de formentligt, så vil det få stor indflydelse på, hvordan den offentlige støtte til sociale projekter fremover bliver uddelt.

Tor Juul
Kommunikationsrådgiver inden for socialområdet hos Operate

Magten og ansvaret vil i stedet blive placeret hos embedsmændene og ministeren, der ud fra generelle udvælgelseskriterier skal stå for uddelingen.

Det vil ændre grundlæggende på de regler, som socialområdets organisationer spiller efter, når de ønsker at få støtte fra satspuljen. Især tre ting er vigtige at være opmærksom på:

Fakta frem for følelser
Fokusér i højere grad på fakta end på følelser. Embedsmændene vil have større fokus på konkrete fakta, der viser, at projektet skaber værdi. Effektmål, simpelthen.

Den nye procedure betyder, at det ikke længere vil være den personlige relation til en enkelt eller få satspuljeordførere, der sørger for, at ansøgningen ligger øverst i bunken. I stedet bliver det nu embedsværket, som skal overbevises om projektets gavnlige effekter.

Regeringen politiske visioner bliver vigtigere
Når magten og fordelingen af satspuljemidlerne flyttes fra ordførere til ministeriet, vil der naturligt opstå øget fokus på, hvordan det konkrete projekt spiller sammen med ministerens og regeringens politiske visioner.

Et godt eksempel på, at dette allerede sker, er psykiatriens store politiske bevågenhed, som har betydet en massiv strøm at satspuljemidler til området. Denne tendens vil blive styrket yderligere.

Dokumentation og kommunikation af værdien
Embedsværket vil som sagt fokusere på at understøtte projekter, hvor effekten er størst mulig - men derudover bliver det vigtigt at have meget tydeligt definerede mål for dokumentation og kommunikation i projektet.

Ansøgningen skal vise, hvordan projektet systematisk dokumenterer og kommunikerer sin værdi. Embedsmændene vil have øje for, om projektet skaber merværdi for samfundet, eksempelvis ved at skabe evidens på et nyt område og efterfølgende sprede den nye viden med andre aktører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00